Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ZLATÝ kapitán Výborný slaví 40. Manželka a děti přejí: Vše nejlepší

Autor: jík

Krásné fotky a velké překvapení pro oslavence. „Všechno nejlepší, kapitáne,“ přejí manželka Irena a děti Michal s Denisou kapitánovi Mladé Boleslavi Davidovi Výbornému. Reprezentační rekordman právě dnes slaví 40. narozeniny!

Nikdo z jeho generace není v reprezentaci úspěšnější. Pět titulů mistra světa, rekordní porce zápasů za nároďák. Duše Zlaté generace hokejistů, od roku 1996 nastřádal 12 MS v řadě. Je mu 40 a pořád patří k hvězdám extraligy.

„Jejich generace jsou srdcaři, hokej je pro ně vším, mají z něj radost a chtějí pomoct týmu,“ říká Irena Výborná. Ví, o čem mluví, letos oslaví 20 let od svatby.

Irena je stále velmi atraktivná ženou.Foto Archiv rodiny

Zažila s ním všechna stěhování, roky v zámoří. „V Columbusu jsme prožili nejhezčí hokejové roky. Davida si tam hodně vážili, dařilo se mu. I když tým nikdy nepostoupil do play off,“ vzpomíná na americký život manželka vůdce mistrů světa 2005.

S hokejem zažili krásné chvilky, i ty horší. Třeba když Výborného vyhnali ze Sparty. „To nesl těžko. I mně to bylo líto,“ vypráví energická žena, která je doma kapitánem.

Tahle dvojice je jako voda a oheň. Ona má ráda společnost, pořád je v poklusu s úsměvem ve tváři. On má rád klid, nevyhledává společnost, kde je moc lidí. Působí dojmem bručouna. A přece se milují – už 23 let.

„Až jednou skončí, tak nám začne druhá etapa života. Bude čas na cestování a děti, na které teď táta nemá moc času,“ těší se.

Nicméně nechce, aby David ukončil kariéru. I když ví, že se k tomu schyluje. A co mu popřála ke kulatinám? „Hlavně zdraví, to je nejdůležitější. A ještě rok zkus hrát. Přeju ti, abys byl šťastný a spokojený. Všechno nejlepší, ty náš kapitáne,“ usměje se Irena Výborná. „Vůbec o tom netuší. Až to uvidí, ten nám dá,“ špitne na jedné z konspiračních schůzek. Ba ne, za takový projev lásky a úcty se David nemůže zlobit.

Rodina Výborných má doma dva psy.
Rodina Výborných má doma dva psy.

Tati, hraj ještě rok

Syn Davida Výborného Michal také zkoušel hrát hokej. Jenže nepřišel mu na chuť. „V Americe Míša brečel, když David odjížděl na trip. Hokej mu bral tátu, tak na něj zanevřel,“ osvětlila maminka.

Bez pohybu nezůstal, našel si svoji cestičku do světa umění, už čtyři roky se věnuje street dance. A jde mu to báječně. Rodiče z něj mají radost. I táta, slavný hokejista a kapitán mistrů světa.

„Že je taťka slavný, jsem si uvědomil, když se objevil v novinách a v televizi,“ prozradil Michal Výborný, který otci přeje k narozkám hodně zdraví a štěstí. „A taky radost a lásku,“ vzkázal.

A »práskl« něco z rodinného trezoru. Třeba to, že David doma moc nepomáhá. „Je unavený, tak hodně odpočívá. A taky miluje čokoládu, sušenky a furt něco loví ve špajzu,“ vyzradil s tím, že obdivuje, jaký je tatínek skvělý hokejista. „A jak dře a dává do hokeje všechno.“ A rozhodně si nemyslí, že je ve čtyřiceti starý a měl by jít do sportovního důchodu. „Přál bych si, aby ještě rok hrál,“ vyznal se Michal Výborný, syn kapitána mistrů světa z roku 2005.