Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

500 tisíc na dřevo! Dar, půjčka nebo úplatek? Kouč Růžička odmítá, že se obohatil

Autor: ps, ČTK

Otec nejmenovaného hráče, který působil v hokejové Slavii, přišel za trenérem Vladimírem Růžičkou a podle nahrávky mu zaplatil půl milionu korun, aby jeho kluk hrál. Kouč peníze vzal. Za touto kauzou je ale několik rozporuplných vyjádření, přesto má Růžička i nadále plnou důvěru vedení Českého svazu ledního hokeje. To se za něho postavilo.

V rozhovoru pro Blesk Růžička přiznal, že půl milionu vzal. Podle jeho tvrzení se použily na kabinu. Jeho kamarád Jiří Mouček zase říká, že částka byla pro »Vláďu«. Přes všechna tato kontroverzní vyjádření zástupci svazu v prohlášení uvedli, že prioritou Růžičky je nyní příprava na mistrovství světa v Praze a Ostravě a stojí za ním. Sám Růžička bude celou situaci řešit právní cestou.

Vedení hokejového svazu se rozhodlo, že až do konce šampionátu se stejně jako Růžička nebudou ke kauze vyjadřovat. „ČSLH i celý realizační tým vyvinou maximální úsilí, aby spor, jehož podstata s reprezentací žádným způsobem nesouvisí, nijak neovlivnil přípravu národního mužstva,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Trenér reprezentace napsal svoji verzi, jak ji viděl a tak ji také vysvětlil.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Setkali jste se s něčím podobným v českém sportu? Posílejte vaše tipy! tip@blesk.cz

Tiskové prohlášení Vladimíra Růžičky:

Navazuji na tiskové prohlášení Českého svazu ledního hokeje ve vztahu ke zveřejněné nahrávce a dalším informacím, které se v souvislosti s ní objevily, neboť považuji za nutné uvést věc na pravou míru a předejít tak dalším diskusím.

S otcem hráče jsem skutečně prostřednictvím kamaráda Jiřího Moučky i osobně jednal o finanční podpoře klubu. Nejprve se hovořilo o sponzorském daru ve výši dvakrát 250.000,- Kč. Tento obnos jsem také v průběhu dvou let přijal. O vývoji jednání i přijetí hotovosti jsem v obou případech bezodkladně informoval tehdejší předsedy představenstva klubu, s nimiž jsem také průběžně konzultoval další postup tak, aby nebyl poškozen klub. Vzhledem k absenci právní dokumentace však peníze nemohly být zaúčtovány, a proto jsme se dohodli, že je uložím do trezoru. Součinnost k zajištění dokumentace však otcem nebyla delší dobu poskytnuta, načež následně peníze požadoval zpět jako půjčku, o níž se při jednáních rovněž hovořilo. Proto byla celá částka v listopadu 2014 bezhotovostní transakcí vrácena, čímž jsem považoval celou záležitost za uzavřenou.

Kategoricky tedy odmítám, že bych se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče. Celou kauzu vnímám jako uměle vykonstruovanou a účelově načasovanou do doby vrcholících příprav na mistrovství světa s cílem poškození mojí osoby a hokejové reprezentace.

Podle dohody s ČSLH se již do skončení hokejového šampionátu nebudu k věci vyjadřovat, abych se mohl plně koncentrovat na přípravu národního mužstva, jehož úspěch je mým hlavním zájmem, a abych nezvyšoval tlak na jeho členy.

Vzhledem k závažnosti a tendenčnímu výběru zveřejněných informací jsem dnes věc předal svému právnímu zástupci, který v následujících dnech podnikne nezbytné kroky. Následně o nich bude spolu s dalšími detaily o předmětné kauze v mém zastoupení informovat média, s nimiž budu o celé věci komunikovat výhradně jeho prostřednictvím.