Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dlouhá »zbraň« české hvězdy podléhá přísné ostraze: Tajemství Jágrovy hole!

Autor: vba

Od kustodů vyžaduje nadstandardní péči. Na svou hokejku si ale sáhnout nenechá. V čem tkví tajemství dlouhého bidla Jaromíra Jágra (43)?

V neskutečně šikovných rukou drží » Džegr « specifickou hůl. Už na první pohled je totiž nejdelší ze všech na ledě. Dostat se k ní a změřit ji je ale nereálný úkol. „To určitě nepůjde,“ zamítl tiskový mluvčí reprezentace Zdeněk Zikmund. „To je Jardovo náčiní, které si hlídá,“ doplňuje masér Zdeněk Šmíd .

Kustod českých hokejistů: Jak zahnat Jágrovi a spol. splín z porážky?
Video se připravuje ...

Je neregulérní?

Bojí se snad Češi, že je Jágrova »tyč« delší než 163 centimetrů a nesplňuje regule? „Je sice o kousek delší než u ostatních, ale určitě je to v dané normě,“ uklidňuje Šmíd.

Přesnou délku však nezná ani on. Jágr se totiž o své nádobíčko stará jen a jen sám. „On ví nejlépe, co potřebuje. Jestli zkrátit nebo prodloužit. Já se mu snažím na jeho hokejky sahat co nejméně. Každý hráč je na to háklivý,“ usmívá se.

Hlavní je um

Jak se proti takovému bidlu hraje? Jakub Krejčík přiznává, že jde o docela netradiční věc, hlavní roli však stejně hraje Jágrův um. „Moc útočníků takhle dlouhé hokejky nemá, jemu to ale vyhovuje. Z pohledu beka v tom ale velký rozdíl nevidím,“ přemítá.

Délka hole tedy sama o sobě na kvalitě střelci nepřidá. Když je ale v silných rukou jako u Jágra, je z ní nechytatelná gólová zbraň!

Pozná milimetrový rozdíl

Jedna z legend o Jágrovi říká: Dejte mu do ruky o jediný milimetr delší hůl, a pošle vás s ní do háje. Kdysi ji potvrdil Marian Jelínek, který měl k Jaromírovi vždy blízko. „Jednou se na hokejku pořád vymlouval a už mě to štvalo. Říkal mi, že je o dva milimetry delší. Tak jsme se vsadili,“ vzpomínal trenér. Kolik ho to stálo, už neprozradil.

Český útočník Jaromír Jágr (vpravo) v potyčce s útočníkem Německa Marcusem Kinkem.
Český útočník Jaromír Jágr (vpravo) v potyčce s útočníkem Německa Marcusem Kinkem.