Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mozkovou obrnou postižený Bertík (12): Díky Blesku jde na Švýcary!

Autor: Slávka Červená

Dětská mozková obrna připoutala Bertíka Štefana (12) na vozík. Chlapec je ale velký hokejový fanoušek a jeho snem je stát se sportovním komentátorem. Díky Blesku se dnes dostane na zápas Čechů proti Švýcarsku (20:15).

„Má problém rozeznat borovici od smrku, ale celou sestavu českých hráčů ze sebe vysype v okamžiku,“ usmála se maminka. Chrlí i opory zahraničních klubů a podle něj je nejhvězdnější tým Kanady. „Chytlo mě to před pěti lety. Díval jsem se na mistrovství světa. Pak jsem začal se strýcem jezdit na hokej do Zlína,“ řekl. Albert má veškerý přehled o zápasech, pamatuje si výsledky, kdo vstřelil branky, jaké udělali obránci chyby. 

Školák nyní řeší zásadní problém. Jak co nejrychleji napsat úkoly, aby stíhal zápasy. „Asistentku marně přemlouvám, zda bych s úkoly mohl začít už o velké přestávce,“ přiznal se. Utkání prožívá. „Při gólech řvu jako blázen,“ přiblížil.

I přes postižení si Berťa nedá vzít své sny. „Chtěl bych být sportovním komentátorem. Zapnu si vždy záznam z televize a jedu,“ předvedl. A v osmnácti se prý bude stěhovat do Bratislavy. Proč? „Podle Patrika Eliáše je tam super Steak House,“ vysvětlil.

Blesk ho poslal na hokej

V redakci Blesku vyvolal zájem postiženého chlapce o hokej nadšení. A hned bylo rozhodnuto! Redakce sehnala dva lístky na dnešní duel Česko – Švýcarsko a chlapec se strýcem se ho tak budou moci zúčastnit. A aby se nemuseli nocí trmácet do Vizovic, redakce jim v Praze zajistila hotel.