Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vichnar s hokejem na ČT končí. Komentoval Nagano i zlatou Vídeň

Autor: iSport.cz, vrb

Jeho hlas je spojen s těmi největšími úspěchy českého hokeje. Komentátor a moderátor České televize Petr Vichnar se během nedělního utkání o bronz na domácím mistrovství světa rozloučil s hokejovými fanoušky. Dále však bude moderovat Branky, body, vteřiny a zůstává i komentátorem házené a lyžování.

Vichnar se s diváky rozloučil během druhého přestávkového programu zápasu u třetí mezi Českem a USA. Na světových šampionátech a olympijských hrách okomentoval v letech 1982-2005 214 utkání. Od roku 2002 do 2015 čtrnáctkrát uvedl studio MS.

„Styl komentování se velmi změnil. V roce 1985, kdy jsem naskočil v Praze, jsme komentovali federálně se slovenským kolegou, a po deseti minutách. Šlo o pětadvacet přenosů, letos jich máme čtyřiašedesát. Každou druhou minutu jsme museli říkat, jaký je stav času, protože grafika byla minimální. Hokej byl jiný. Změnilo se toho hodně. V té době to byl takový televizní středověk,“ porovnal 61letý Vichnar, který se s hokejovými šampionáty loučí po 37 letech.

Jeho největším zápasem, který komentoval, bylo olympijské finále z Nagana, v němž Češi porazili Rusku 1:0 díky památné trefě obránce Petra Svobody. „Svoboda, góóóóóól! Je to tam! Je to tam! Tak přece jen existuje spravedlnost,“ slavil tehdy zlatou branku.

Zlatý zápas Vichnar komentoval i na MS 1996 ve Vídni. „Dotkli jsme se hokejového nebe,“ jásal poté, co český tým porazil Kanadu 4:2, když rozhodující gól dal Martin Procházka 19 vteřin před koncem třetí třetiny.

Na obrazovkách ČT však Vichnar zůstává. „Práce je pořád dost. Zpravodajství mě naplňuje, je to báječná věc,“ přiznal.