Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skandál FIFA má 7 zatčených: Mafii pomohl odhalit muž s rakovinou

Autor: om

Úplatky brali fotbaloví funkcionáři FIFA zřejmě až pětadvacet let, celkem šlo o 2,5 miliardy korun! Včera spadla klec. Lví podíl na tom má Chuck Blazer (70), Američan bojující s rakovinou tlustého střeva.

Policisté v civilu ve středu ráno přišli do pětihvězdičkového curyšského hotelu Bau au Lac a sebrali sedm představitelů Mezinárodní fotbalové federace FIFA. To vše na základě vyšetřování americké FBI – té ještě zbývá posbírat dalších sedm, kteří na setkání ve Švýcarsku nebyli.

Za vším stojí Američan Chuck Blazer (70). Od roku 2011 pomáhá FBI zorientovat se v hustě prorostlé letité džungli spojené s korupcí kolem fotbalu, konkrétně FIFA. Spolupracuje, protože mu hrozilo vězení kvůli daňovým únikům. Trest svým způsobem ale přišel – bojuje s rakovinou tlustého střeva.

Setkání s Putinem

Předtím byl šéfem CONCACAF, což je odnož FIFA pro střední Ameriku a Karibik. Měl mnoho funkcí a dlouhé prsty. Ještě v roce 2010 tenhle kmet přezdívaný »Fotbalový Otec« popisoval setkání s Vladimirem Putinem, tehdy ruským ministerským předsedou. „Podíval se na mě a s vážnou tváří řekl: Víš, že vypadáš jako Karel Marx?!“

Tenhle »Marx« bohaté nešetřil, bral jim plnými hrstmi. Peníze, které dostával za svůj vliv, dokázal rozdělit mezi lidi, kteří mu pomáhali.

Apartmá pro kočky

I koupil si megaapartmá v newyorské Trump Tower, další pro své milované čtyřnohé kočky (jeden stojí v průměru 137,5 milionu krorun), večeřel v nejdražších restauracích, trávil čas na jachtách, rád se potkával s politickými celebritami. Ke konci kariéry si pár rozhovorů, při nichž se domlouvaly úplatky, nahrál. Co není na záznamech, je v jeho hlavě. Proto se dá čekat, že obvinění se jen tak na svobodu nepodívají.