Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kouč hokejového nároďáku Růžička odstoupil: Pánové, vy musíte jít taky

Autor: Tomáš Pokorný

Tíha nových podezření byla neúnosná! Vladimír Růžička (52) v úterý odstoupil z funkce trenéra hokejového nároďáku. Jenže v celé kauze je viníků daleko víc! Skončit musí i prezident svazu Král a šéftrenér Lener! Pánové, rezignujte!

Miroslav Palaščák už není jediný otec, který tvrdí, že musel zaplatit bývalému kouči Slavie statisíce korun, aby jeho syn mohl dál hrát hokej. Výpovědi dalších rodičů, kteří mají stejnou zkušenost, přinesl včera Radiožurnál.

Například Josef Ptáčník, který se nebál zveřejnit celé své jméno, byl prý stejně jako Palaščák osloven Růžičkovým pobočníkem Jiřím Moučkem. „Přišel za mnou, že můj syn by mohl dostat místo v Mostě, když dám 150 tisíc,“ uvedl. Další dvě ženy Radiožurnálu řekly, že peníze po nich chtěl přímo Růžička .

Gloriola olympijského vítěze z Nagana a slavného kouče, který dvakrát dovedl českou reprezentaci ke zlatu na mistrovství světa, tak schytala další tvrdý direkt. Zatímco před květnovým MS v Praze ještě situaci kolem skrytého videa ustál, nyní přišlo K. O.

„Rozhodl jsem se, že nebudu členy výkonného výboru svazu vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce odstupuji,“ napsal Růžička ve své demisi.

Ještě předtím prezident hokejového svazu Tomáš Král svolal na dnešek mimořádné zasedání výkonného výboru. Nejspíš měl v plánu hlasovat o Růžičkově odvolání. Teď by měl vyvodit vlastní odpovědnost a rezignovat, stejně jako šéftrenér Slavomír Lener .

Ten totiž v nedávném pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou přiznal, že o korupci v mládežnickém hokeji mělo vedení svazu jasné signály. „Takových mailů dostávám denně několik. Konkrétní důkazy ale nikdo neuvede,“ prohlásil. Spolu s Králem pak svorně tvrdili, že korupce problémem českého hokeje není.

A pokud existuje, není způsob, jak ji odhalit. Přitom dávno měli jednat. Stačilo tak málo – zeptat se rodičů, jako to udělal autor rozhlasových reportáží Janek Kroupa.

Slavomír Lener, šéftrenér svazu, se v České televizi 21. 5. 2015 nechal slyšet: "Mailů, abychom řešili korupci, dostávám denně několik. Ale bez důkazů nemůžeme nic dělat."
Slavomír Lener, šéftrenér svazu, se v České televizi 21. 5. 2015 nechal slyšet: "Mailů, abychom řešili korupci, dostávám denně několik. Ale bez důkazů nemůžeme nic dělat."