Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední rozhovor krasobruslařky Vrzáňové v Blesku: Ztratila jsem všechny!

Autor: spo

Rodina po ní nezůstala, přesto nebyla legendární krasobruslařka Ája Vrzáňová (†84) poslední dny a týdny před smrtí sama! Nad vodou ji drželi přátelé, práce ve své restauraci, kterou měla ráda i občasné návštěvy v Česku. Při té poslední se Blesku svěřila, jak se sem každý rok s nadšením vrací.

Při návštěvách rodné hroudy Vrzáňová trávila nejvíce času po boku Svatavy Chalupské, dlouholeté přítelkyně. Tu před Vánoci vytáhla na muzikál Fantom Opery do pražského GoJa music hall.

„Žádnou rodinu kolem sebe nemám, všechny jsem ztratila. Ale mám tu nejlepší kamarádku na světě, znám ji od 3. třídy,“ vyprávěla vitální krasobruslařská legenda, která jako první žena na světě skočila dvojitého lutze. V letech 1949 a 1950 díky vytříbené technice vyhrála mistrovství světa.

Poslední rozhovor Ájy Vrzáňové (+84): Už nemám rodinu...
Video se připravuje ...

Každý rok se vracela do Prahy, milovala ji, ráda se tu procházela a vzpomínala na mládí. „U Svatavy trávím každé Vánoce,“ připomínala a oči jí jen zářily. Do Ameriky se většinou vracela na oslavu Nového roku.

Muzikál v české verzi Vrzáňovou nadchnul natolik, že jejího producenta Františka Janečka (70) osobním dopisem pozvala na soukromou večeři do USA. On nad jejím úmrtím truchlí. „Pro mě byla v tom nejlepším slova smyslu zosobněním staré školy. Čišela z ní noblesa a elegance, jaká se už dnes moc nevidí. Už jen fakt, že nepoužívala maily, protože je to neosobní. Raději zasedla ke stolu a napsala ručně psaný dopis na navoněném papíře s monogramem,“ ocenil Janeček, jehož zpráva zastihla v Dominikánské republice.