Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komu připadne bohatství Áji Vrzáňové (†84)? Ve hře jsou luxusní byty i restaurace

Autor: Zuzana Pšenicová

Po smrti Áji Vrzáňové (†84) bude zřejmě jednoduché rozdělit její majetek. Pokud tedy její závěť neurčí něco jiného. Přímí dědici jsou jen dva – její nevlastní děti.

Říkala o sobě, že je stále čerstvá, protože prožila kus života u ledu. Proto ji také nazývali ledovou královnou, ačkoli v její přítomnosti každý roztál. A jako správná královna byla i bohatou ženou, a to nejen díky kariéře mistryně světa a hvězdy lední revue Ice Follies.

Chtěla vítězit

V televizním pořadu 13. komnata se přiznala, že za jejími sportovními úspěchy stála nejen ctižádostivá maminka, ale také její vlastní touha vítězit. „Měla jsem v sobě bojovného ducha,“ říkala.

Tahle vlastnost se jí vyplatila i poté, co skončila s aktivním sportováním a poznala o deset let staršího Čechoameričana Pavla Steindlera, známého newyorského majitele několika restaurací.

Kačárna a spol.

Vzali se v roce 1969. Brzy se po jeho boku naučila řídit proslulé lokály, do nichž chodily i takové hvězdy jako Paul Newman (ostatně také s českými kořeny). Vyhlášený byl a je například newyorský Dutch Point, Čechy nazývaný Kačárna, nebo několik podniků se společným názvem Czech Pavilion.

Všechny tyto restaurace propagovaly v USA českou kuchyni vynikající úrovní. Například právě Kačárna je oblíbená i mezi českými návštěvníky New Yorku, kteří sem pravidelně chodí na pečenou kachnu.

Paul něco znamenal

Když v roce 1983 manžel Áji Vrzáňové zemřel, psaly o tom na předních stránkách místní noviny, mimo jiné i The New York Times. Uvedly, že patřil mezi přední restauratéry s tím, že kromě New Yorku měl své akvizice i v Miami na Biscayne Bay.

Joseph Baum, americký expert na pohostinství, o něm pro nekrolog napsal: „Byl jedním ze skvělých hostitelů a opravdu kreativní šéf, neustále vymýšlel nové projekty.“ Těsně před smrtí také plánoval otevřít restauraci v proslulé Trump Tower...

Neúnavná Ája

Dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení Ája, kterou v Americe znají pod zkráceným jménem Zanova, se nezalekla tohoto náročného dědictví a prakticky od onoho roku až do své smrti na řetězce restaurací dohlížela. Ani za její supervize neklesly na úrovni.

Většinou zimu trávila v Miami, léto v New Yorku a někdy až čtyřikrát do roka přijížděla za přáteli do Prahy. Často byla viděna při čekání na tramvaj v družné debatě s Pražany, nedělalo jí žádný problém povídat si o milované Praze. Byla neustále plná elánu, a proto je těžké uvěřit, že tak náhle zemřela.

Dědici kromě lukrativního řetězce restaurací dostanou dva byty – jeden v hotelovém domě v Miami (byl odhadnut na 200 tisíc dolarů – 5 milionů korun), druhý na Manhattanu v New Yorku má zhruba pětinásobnou cenu.

Nezanedbatelné bude i konto a umělecké předměty, které Ája vlastnila. Z prvního manželství měl Pavel Steindler dvě děti – Paula juniora (žije v New Yorku) a Carol (usídlila se v New Orleansu) – dnes ve věku kolem 60 let. Ti jsou pravděpodobnými dědici obrovského jmění.