Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jedna z posledních fotek Áji Vrzáňové: »Odsvědčila« svatbu Navrátilové

Autor: top

Měly podobný osud. I proto byly Martina Navrátilová (58) a Ája Vrzáňová (†84) velké kamarádky. Slavná tenistka patří k těm, které smrt krasobruslařky zasáhla nejvíc.

Navrátilová se o skonu slavné krajanky dozvěděla se čtyřdenním zpožděním. Momentálně je totiž s manželkou Julií v daleké Austrálii. „Ájo, odpočívej v pokoji. Byla jsi skvělý člověk, šampionka a fantastická kamarádka,“ napsala Navrátilová v neděli na sociální síti.

S Vrzáňovou se přátelily roky. I díky společné lásce k tenisu. „Ája celý život dřela, cvičila, udržovala se v kondici. Hrála tenis moc ráda a velmi dobře. S Martinou Navrátilovou si pinkla i ve Wimbledonu. Vím, že to bylo den po jednom z jejích triumfů,“ prozradila Blesku Svatava Chalupská, nejlepší kamarádka Vrzáňové.

Legendární krasobruslařka Ája Vrzáňová
Legendární krasobruslařka Ája Vrzáňová

Pocta

Navrátilová ráda chodila do jejích restaurací, které po skončení kariéry provozovala, před 10 lety nechyběla na slavnostním večeru, který na její počest uspořádali američtí krasobruslaři.

„Co máme společného? Sport, lásku k vlasti, to je asi stejné. Film, co ukazovali o Áje, byl velmi dojímavý a hlavně, když mluvila na Václavském náměstí v roce 1993. Já jsem zažila to stejné. Můj táta mi před emigrací také říkal, abych se nevracela. Náš život byl paralelní. Mě to trvalo jedenáct let, než jsem se mohla vrátit, jí čtyřicet,“ řekla tehdy Navrátilová.

Právě Vrzáňová byla v únoru jedním z hlavních hostů na její svatbě v New Yorku! Martina teď fotku z veselky zveřejnila jako vzpomínku...

Rozloučení ve čtvrtek

Jak už Blesk informoval, Ája Vrzáňová bude pochována na hřbitově v jihočeském Husinci. To vzhledem k převozu ostatků z USA ještě několik týdnů potrvá. Veřejné rozloučení s ledovou královnou nicméně proběhne již tento týden v kostele svaté Ludmily na pražském Náměstí Míru. „Zádušní mše začne ve čtvrtek v 18:30 hodin,“ řekl Blesku farní vikář Zachariáš Tomáš Kristek.