Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemocný fotbalista Čišovský sledoval Plzeň z tribuny: Vypadá líp než v červnu!

Autor: ps

Z výkonu plzeňských fotbalistů v neúspěšné odvetě 3. předkola Ligy mistrů se mu mohlo přitížit, ale vážně nemocný fotbalista Viktorky Marián Čišovský (35) se usmíval. On totiž bojuje s něčím mnohem vážnějším, než s týmem z Izraele a na fotbal už se dívá úplně jinak. Na tribunu usedl s manželkou Martinou.

Posadil se na tribunu, manželka chytila Mariána za ruku a společně sledovali boj o Ligu mistrů. Jenže český fotbal prožil černou středu! Společně s Plzní, která podlehla ve Štruncových sadech Maccabi Tel Aviv (0:2), totiž vypadla z evropských pohárů také pražská Sparta. Ta neudržela slibné vedení 2:0 a v odvetě prohrála 2:3.

Pro »Čišu« už je to JEN kopání do míče. Dávno hodil za hlavu tyto sportovní »starosti«, pere se totiž s nevyléčitelnou nemocí zvanou ALS. A jak je vidět, daří se mu! Od červnových oslav plzeňského ligového titulu udělal pokrok. Nevypadá tak vyčerpaně, na jeho tváři se dokonce vyloudily úsměvy. Přesto má před sebou těžkou a bolavou cestu…

Titul Plzně pro Čišovského. Obránce bojující s nemocí přišel na pódium
Video se připravuje ...

Co je nemoc ALS?

Amyotrofická laterální skleróza způsobuje ztrátu motorických buněk mozku a míchy, které ovládají svalové pohyby. Proto dochází k postupné svalové slabosti. Myšlení a psychika funguje normálně. Na tuto řídce se vyskytující chorobu (2 případy na 100 tisíc lidí) neexistuje lék.

Na následky této nemoci v dubnu zemřel bývalý premiér Stanislav Gross (†45). Loni boj proti ALS podpořila známá »kbelíková výzva« (Ice Bucket Chalenge), z nasbíraných peněz šlo přes sto milionů dolarů na výzkum. Průměrná délka dožití je dva až pět let od stanovení diagnózy. Dvacet procent pacientů žije 5 – 10 let, každý desátý 10 – 20 let a pět ze sta déle, přičemž z neznámých důvodů dojde k zastavení progrese choroby.

Marián Čišovský na utkání Plzeň - Tel Aviv
Marián Čišovský na utkání Plzeň - Tel Aviv