Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ája Vrzáňová i po smrti spojila Ameriku s Českem: Mše i pohřeb v jeden den

Autor: om

Tam, kde legendární krasobruslařku Áju Vrzáňovou (†84) křtili, ve čtvrtek proběhla i zádušní mše. V Americe, kde zemřela, byl ve stejné době pohřeb.

V neděli měla Vrzáňová přiletět z New Yorku do Prahy na letní dovolenou, ale osud rozhodl jinak. Na 6500 kilometrů vzdálených místech se tak ve čtvrtek konala dvě rozloučení.

Pohřeb v otevřené rakvi byl v americkém New Jersey, zádušní mše v pražském kostele svaté Ludmily na Náměstí Míru. „Ta synchronizace je neuvěřitelná,“ povídala Svatava Chalupská, Áji kamarádka a spolužačka. Spolu trávily čas při pražských pobytech Vrzáňové, které byly od roku 1990 pravidelné. Předtím se ovšem 40 let neviděly, po emigraci krasobruslařka do Československa nesměla.

„Plánovali jsme, že paní Vrzáňová bude hostem v mém rozhlasovém pořadu. K tomu už bohužel nedojde,“ litoval Vlastimil Harapes. Na mši dorazil i bývalý šéf sportu České televize Ota Černý.

Ten, kdo bude chtít Áje Vrzáňové položit kytičku na hrob, nebude muset do Ameriky. Urna bude společně s urnou její maminky, kterou měla doma v New Yorku, podle jejího přání převezena do Čech. Hrob si vybrala v šumavském Husinci, odkud pochází rodina její maminky.

Ája Vrzáňová odešla ve 84 letech.
Ája Vrzáňová odešla ve 84 letech.