Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hrdina i po smrti! Orgány zemřelého jezdce (†37) zachránily šest lidí

Autor: pan

V pondělí na následky těžkého zranění hlavy ze závodu Série IndyCar zemřel. V srdcích jeho nejbližších a nejen jich, však bude žít dál. A v tomto případě to zdaleka není jen fráze. Orgány bývalého pilota formule 1 Justina Wilsona totiž pomohly dalším šesti lidem!

Obrovská tragédie zasáhla nedělní závod Série IndyCar. Po jedné z kolizí zasáhla sedmatřicetiletého jezdce uvolněná součást z jiného vozu. Britský pilot upadl do bezvědomí, z kterého už se neprobral. V pondělí na následky zranění zemřel.

"Nedokážu popsat ztrátu, kterou nyní cítím. Byl to můj bratr, můj nejlepší kamarád, můj vzor a mentor. Byl to šampion," napsal na twitteru mladší bratr zesnulého jezdce Stefan Wilson, jenž také závodí v IndyCar.

Jeho smrt však rozhodně nebyla zbytečná, pomohla totiž jiným lidem. Podle Stefana Wilsona byl Justin registrován mezi dárci orgánů, které tak mohly být použity pro záchranu dalších šesti nemocných či zraněných.

Stefan Wilson může být na svého bratra hrdýFoto twitter.com

Justin Wilson vyhrál v sérii IndyCar sedm závodů, vyzkoušel si dokonce i formuli 1, když se zde v sezoně 2003 postavil na start v šestnácti Velkých cenách. Sedmatřicetiletý pilot byl jistý čas i parťákem českého závodníka Tomáše Engeho.

„Byl to hrozný pohodář, tichý člověk. Nemůžu na něj říct jediné negativní slovo. Skromný a pekelně rychlý. Byli jsme kolegové, a snad i kamarádi. Když jsme spolu závodili, vyhrál celý seriál, já byl třetí.“ vzpomíná Enge.

Smrt Justina Wilsona nebyla zbytečnáFoto twitter.com

Podle Engeho se mohla Wilsonovi stát osudnou i jeho postava. "On je strašně  vysoký, byl snad nejvyšší v historii jezdců F1 (192 cm). Takže pokud sedí výš, mohl by právě to být problém,“ dodává.

Naposledy si při závodech IndyCar smrt přišla pro dalšího Brita Dana Wheldona, který na následky zranění zemřel v říjnu roku 2011. Od roku 1966 zahynulo při těchto závodech již osmnáct pilotů.

Justin Wilson za sebou zanechal kromě své ženy Julie dvě dcery - Jane (7) a Jessicu (5). Všechny tři však mohou být na svého manžela (tátu) hrdé.

VIDEO: Tragická nehoda britského pilota