Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtyři roky od tragédie v Jaroslavli: Na hrobech vždy hoří svíčky, říká Novotný

Autor: ps

Kolotoč nejlepší evropské hokejové soutěže KHL se zastavil. Žádný zápas, žádná radost ze vstřelených branek. Dnes jsou to 4 roky, kdy se nedaleko Jaroslavle zřítilo letadlo s týmem místního Lokomotivu. Na palubě tehdy zahynulo 44 lidí včetně Čechů Jana Marka (†31), Karla Rachůnka (†32) a Josefa Vašíčka (†30).

Atmosféru ve městě, kde je hokej nadevše milován, útočník Jiří Novotný vnímá každý den. Je jediným Čechem, který po tragédii v roce 2011 červenobílý dres obléká.

„Lidi nezapomněli, co se stalo. To v žádném případě. Na hrobech jsem byl za tu dobu tak desetkrát, vždycky u nich někdo byl,“ líčí bývalý reprezentační kapitán situaci, při které i po čtyřech letech běhá mráz po zádech.

Vzhledem k tomu, že se současný tým Lokomotivu nachází v Jekatěrinburgu, naplánoval si uctění památky svých kamarádů o dva týdny dříve. „Byla iniciativa nás hráčů, abychom tam šli. Nikomu jsme to neříkali, nechtěli jsme budit pozornost,“ popisuje český hokejista, že se na nešťastný pád letadla v Jaroslavli asi nikdy nezapomene.

V troskách Jaku-42 zahynulo 44 cestujících ze 45
V troskách Jaku-42 zahynulo 44 cestujících ze 45