Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Berbrovi oblíbení rozhodčí se mají jako v žitě: Za 6 kol vydělali balík!

Autor: nem

Už po šestém kole ligy se na čele tabulky výdělků vyprofiloval kvintet hlavních arbitrů, který si při svazové prémii 25 000 korun za utkání vydělá na slušné živobytí. Všichni mají pověst Berbrových nohsledů.

Mezi vyvolenými je pět Čechů a jen jeden sudí z Moravy, jimž Berbr svým opovržlivým žargonem říká: „Asiati.“ No, tak to už se pan Proske z Opavy asi musí hodně snažit... Jak jinak se lze mezi oblíbenou smetánku vyšvihnout?

„Berbr vyvolává atmosféru, ve které je běžné, že jeden druhého fízluje a lidé na sebe donáší. To jsou jeho věrní,“ popsal estébáckou praxi všemocného místopředsedy FAČR bývalý rozhodčí Libor Kovařík.

Čili k lizu přijdou ti soudruzi, kteří se v těchto disciplínách předhánějí jako úderníci – stachanovci. Ti jsou ve vatě a v přízni diktátora, jenž se nechává titulovat taťka náčelník a zdraví komunistickým: „Čest práci!“

Na koho je Berbr hodný? Vedle Proskeho na Královce, což je protekční dítě, jež si s Dagmar Damkovou vypiplali k obrazu svému. Pak na úslužného Jílka (touží po kariéře ve vysokých svazových funkcích) a na Patáka. Jo, to je ten »řezník«, který když ho skutečný vládce nad arbitry Roman vzbudí o půlnoci, tak půjde a šmikne kohokoliv. Dobře je u vrchnosti zapsaný i poslušný Karel Hrubeš. A má se finančně jako na zámku...

Berbrova elita a její prachy (po 6. kole ligy)

Jan Jílek (42)

Po 6 kolech: 125 000 Kč

V civilu starosta jihočeské vísky Jankov – Holešovice pronesl: „K fungování komise rozhodčích nemám žádnou výhradu. Rozhodčí vždy měli a mají možnost se vyjádřit, nejsou dehonestováni. Rozhodně se neztotožňuji s informacemi, které se objevily v médiích.“ Nastavil své tělo jako štít před šéfa.

Zbyněk Proske (34)

Po 6 kolech: 125 000 Kč

V civilu vysokoškolský pedagog z Opavy. Zřejmě dobře studuje »notičky«! Kupříkladu dokázal pro mistrovskou Plzeň zaříznout Jihlavu tím, že fouknul konec poločasu v čase 44:54, když hráč Vysočiny běžel sám na bránu Viktorie! A toho si Západočech Berbr cení.

Pavel Královec (38)

Po 6 kolech: 100 000 Kč

V civilu obchodník se svářecí technikou z Domažlic prohlásil: „Pokud s námi mluví místopředseda Berbr, tak vyjadřuje vždy pouze svůj osobní názor. S ponižováním, o němž mluvil pan Kovařík, jsem se rozhodně nesetkal.“ Tomu se říká věrnost straně.

Michal Paták (39)

Po 6 kolech: 100 000 Kč

V civilu podnikatel z Horní Břízy. Je s Berbrem jedna ruka už od časů, kdy v Západních Čechách foukal nižší soutěže. Když se ho kapitán Slavoje Žihle Martin Hořejší zeptal, proč jeho tým popravil, Paták odpověděl: „Za ty prachy bys to udělal taky, já z toho vyžiju dva měsíce.“ Takže asi tak...

Karel Hrubeš (38)

Po 6 kolech: 100 000 Kč

V civilu ekonom firmy vyrábějící elektroniku z Prahy. Taky umí zatlačit káru Plzni. Řezal domácí v duelu Baník – Viktoria tak (0:2), že ostravský patriot Milan Baroš vypěnil: „Tohle je víc než korupce,“ a musel za to před disciplinárku. Berbr pak skandálně komisi doporučil, aby »Baryho« ztrestala distancem.