Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krutý osud ochrnuté tyčkařské hvězdy. Když chce poškrábat, musí prosit rodiče

Autor: Patrik Vacek

Před šesti týdny se jí nadobro změnil život. Krutý osud odsoudil skokanku o tyči Kiru Grünbergovou (22) doživotně na invalidní vozík. Jeden nepodařený skok a ochrnula od krku dolů navíc před zraky Jede rodičů. Nyní poprvé po úrazu promluvila pro rakouskou televizi ÖRF rodi a ukázala, jak silná osobnost je, když se smířila se svým údělem.

Nešťastně zlomené krční obratle udělaly z krásné Kiry paraplegika odkázaného na pomoc druhých. Náročná rehabilitace se snaží atletku vrátit alespoň částečně zpět do života. Konečně už nemusí jen ležet na posteli, ale může sedět na vozíku. Znovu se naučila i dýchat. Pomalu začíná hýbat rukama, přesto potřebuje asistenci od ostatních.

„Leží v posteli a prosí nás, jestli ji nemůžeme poškrábat na nose nebo na tváři, že ji něco svědí. Jsme teď její ruce,“ prozradila posmutnělá Karin, matka sympatické tyčkařky.

Kdo by však čekal, že se Grünbergová trápí a lituje, velice se mýlí. „Pro mě to není tak špatné, jak se může ostatním zdát. Sice jsem odkázaná na postel nebo vozík, ale moje hlava a mysl zůstávají stejné,“ řekla odhodlaně Kira a poděkovala všem, kdo jí drží palce a podporují ji úžasnými vzkazy. „Pro mě to je příval pozitivní energie. Je až neskutečné, kolik lidí na mě myslí,“ usmála se při rozhovoru ochrnutá atletka.

Jejím cílem před nehodou bylo stále se zlepšovat, aby skákala výš a uspěla příští rok na olympiádě v Riu. Nyní podle doktorů bude jejím největším úspěchem, když se na konci léčby dokáže sama najíst.

„Jsem zvyklá jako sportovkyně na řád a dril, takže pro mě je snazší na sobě pracovat,“ věří Kira. Její rehabilitace je ale značně nákladná, a proto vzniklo konto, kde se dá přispět na její léčbu. Krajany v Rakousku její příběh nenechal chladnými a usměvavé Kiře posílají finanční pomoc. Je to velká a statečná bojovnice, co se jen tak nevzdá.