Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bývalý Váňův žokej Köhl po tragickém pádu: Pohřbili ho předčasně?!

Autor: zal

Spadl na překážce z koně a utrpěl fatální zranění. Ačkoliv za blízkými žokeje Michala Köhla (36) míří kondolence, oni podle informací Blesku dál věří. Michal byl prý i včera ještě na přístrojích.

Köhl se v neděli na brněnském závodišti chystal na osmý start na Velké pardubické, která se jede příští víkend. „Šlo o tragickou náhodu bez cizího zavinění. Žokej vypadl nešťastně ze sedla, když Zadar na proutěné překážce klopýtl a upadl. Kůň jej nezalehl. Navzdory okamžité lékařské pomoci se nepodařilo jezdce zachránit,“ uvedl včera pro ČTK šéf areálu Josef Vymazal.

Stále žije

Informace od blízkých rodině žokeje však mluví jinak. Podle nich byl Köhl i během včerejšího dne při životě – i když ho tam udržovaly jen dýchací přístroje.

Nicméně mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se to zdráhala potvrdit. „Pacient prošel naší hospitalizací, více se však k případu vyjadřovat nebudeme,“ sdělila Petra Veselá. I tak bohužel jiskřička naděje plápolá téměř neviditelně – dle přátel jsou poranění tak závažná, že Michalovi nejbližší jen čekají, kdy se odebere na věčnost.

Váňův žokej

Köhl byl přitom velice zkušený »koňák«, který toho hodně odjezdil i pro Josefa Váňu. Ze 780 dostihů, které v Česku absolvoval, jich bylo hned 119 pro žokejskou a trenérskou legendu. Za devatenáct let v sedle vydělal majitelům koní 5,2 milionu korun a sám si na živobytí přilepšoval i v Británii.

„Pořádní žokejové počítají i s tím, že se může stát i ta nejhorší věc,“ pravil k tragédii svého bývalého jezdce Josef Váňa. Ten se už letos musel vyrovnat se sebevraždou mladého žokeje Vojtěcha C. a smrtí tří koní.

Michal Köhl se vzteká po pádu ve Velké pardubické v roce 2013
Michal Köhl se vzteká po pádu ve Velké pardubické v roce 2013