Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Takhle NE, TRENÉRE! Straka sice není nejtrapnější, ale je jen nudná atrakce

Autor: Patrik Vacek

Měla to být fotbalová obdoba populární kuchařské show Ano, šéfe, kde září svérázný Zdeněk Pohlreich. Místo toho byl pořad Ano, trenére! velkým zklamáním. Očekávalo se, že kouč František Straka pozvedne tým z pralesní ligy z Holasovic, což je město s velkou skládkou někde u Opavy. Místo toho jsme sledovali jen nudné příběhy vesnických lidí, kteří nevěděli, co mají říkat před kamerou.

Zatímco Pohlreich ve svém pořadu analyzuje situaci, promluví majitelům a zaměstnancům restaurace do duše a hlavně jim ukáže, jak se dá lehce a dobře vařit, trenér Straka je v celém pořadu vlastně jen okrajová figurka.

Představí vesnici, tým, a pak si s hráči jednou zatrénuje. Z děje se na dlouhou dobu vytrácí a sledujeme nezáživné momenty, jako když maminka v kuchyni při vaření oběda vypráví o svém synkovi fotbalistovi anebo jak se chodí vesničtí hráči stříhat k místní kadeřnici buď na Beckhama nebo Ronalda.

Podívejte se na kousek dílu Ano, trenére!
Video se připravuje ...

Nutkání přepnout program bylo velké, ale jako divák jsem si říkal, ten Straka se tam ještě objeví a třeba bude konečně zábava. No a nebyla.

Možná jste stejně jako od Pohlreicha čekali, že impulzivní trenér bude házet jednu dobrou hlášku za druhou. Ani tohle nepřišlo. Nejsměšnější byla jen Franzova otázka, jestli je v klubu víc slávistů nebo sparťanů. Tamní kouč ho uzemnil, že ve vesnici ve Slezsku se (nečekaně) fandí Baníku Ostrava.

František Straka dával nebohým fotbalistům pořádně zabrat
František Straka dával nebohým fotbalistům pořádně zabrat

Motivátor Straka nemotivuje, ale nudí

Straka měl jedno velké štěstí, že nebyl v tomhle pořadu tou nejtrapnější figurkou. Tu přebral hlavní trenér Holasovic, který má svůj svět a mluví o počasí, o tom jak roste tráva a nikdo z hráčů ani místních fanoušků ho nerespektuje.

Na konci pořadu pak Franz rozdá hráčům věcné dárky, přestože nesplnili jeho cíl být do pátého místa v tabulce, a rozloučí se s nimi. Následují titulky za zpěvu onoho pomateného trenéra z Holasovic. Celou dobu čekáte na to, až Straka jako legendární motivátor nabudí fotbalisty z pralesní ligy a ono na to vůbec nedojde! Někdejší trenér Sparty nebo Slavie působil ve vesnici spíš jen jako atrakce pro lidi.

U fotbalových fanoušků postupně ztrácí kredit a tenhle projekt ho nijak nepozvedne. Šlo spíš o sondu do malé severomoravské vesnice, než ukázku toho, jak alespoň na chvíli pozvednout hru sprostě zpívajících chlapů, co se rádi napijou. V jednom z příštích dílů bude trénovat Straka i v Pičíně. Už teď se dá čekat, že nejvtipnějším na tom bude jen název obce.