Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Klín šampionky budí podezření. Vyřídila Rondu díky steroidům?!

Autor: Ivana Jakoubková

Neporazitelná! To se říkalo o Rondě Rouseyové, ultimátní bojovnici, která nikdy neprohrála. Až do 14. listopadu, kdy ji v zápase, který měl být jen další z řady jejích exhibic, knockoutovala Holly Holmová a sebrala jí titul šampionky UFC. Kdo vlastně je Holly Holmová, žena, která pokořila ikonu? A nestojí za jejím vítězstvím doping?

Souboj, který měl mít jasnou vítězku, šokoval svět ultimátních zápasů. Ronda „Rowdy“ Rouseyová padla ve druhém kole poté, co Holly Holmová (34) ukončila boj brutálním kopem do její čelisti. Žena, která hrála i ve filmech, rázem ztratila titul i auru neporazitelnosti.

Fanoušci si rázem přestali říkat, že Holly musí být šílená, když s Rondou vleze do klece, odborníci museli připustit, že světu ultimátních zápasů teď může dominovat Holly. Holly, která je ve světě, kde každý dobrý boxer či bojovník musí mít pořádnou přezdívku, známá jako „dcera kněze“. Tu nálepku si sama vybrala, kouká i z jejích oficiálních webových stránek.

Dcera kazatele

Holly vyrostla farmě s otcem - kazatelem, matkou a dvěma staršími bratry. Už tehdy se prý často rvala s kluky a často také vyhrávala. „Nesnášela jsem, když se někomu ubližovalo,“ vysvětlila. V Novém Mexiku žije pořád, teď už s manželem Jeffem Kirkpatrickem a jejich zvířecími miláčky, kočkami Busterem a Frenchie a psem Steviem. Už se nepere se spolužáky, ale se soupeřkami. Ve volném čase peče sušenky a čte si v bibli.

Chloubou rodného města Albuquerque v Novém Mexiku byla už předtím, než se proslavila jako ta, co knockoutovala Rouseyovou. Je tam tak populární, že městský radní Dan Lewis na počest jejího vítězství podepsal výnos, podle něhož se listopad 2015 stal „měsícem Holly Holmové“.

Drtivý kop Holly Holmové, který vyřídila do té doby neporaženou Rondu
Drtivý kop Holly Holmové, který vyřídila do té doby neporaženou Rondu

Než začala kosit soupeřky v ringu nebo kleci, věnovala se různým sportům. Hrála fotbal, plavala, skákala do vody a byla i nadějnou gymnastkou. To všechno jí, jak tvrdí, pomohlo později v ultimátních zápasech.

„Chodila jsem na aerobik, abych byla ve formě. Jednou jsem tam viděla lekci kickboxu a přišlo mi to skvělé,“ líčila, jak se dostala do ringu. Stala se uznávanou boxerkou s 33 výhrami na kontě a později se vrhla na ultimátní zápasy. Vyhrála oba dva, do nichž nastoupila, a hned potom si troufla na „neporazitelnou“ Rondu.

Ztrapnila Rondu

Spousta odborníků si myslela, že na utkání s Rouseyovou není vůbec připravená. Jenže cíl zasáhlo plných 72 procent jejích úderů, zatímco u „Rowdy“ to bylo jen třicet. „Byl jsem přesvědčený, že Ronda vyhraje. Ale Holly předvedla takový výkon, že ji úplně ztrapnila. Ronda vedle ní vypadala jako amatérka,“ řekl známý boxerský trenér Freddie Roach, který utkání v Melbourne sledoval.

Rouseyovou po nakládačce od outsiderky litoval dokonce i Floyd Mayweather, který na ní předtím nenechal nit suchou (a ona na něm taky ne). Dokonce jí nabídl pomoc, kdyby si chtěla zlepšit boxerské schopnosti. Hořkou pilulkou pro Rondu ale muselo být, že zakrátko se ukázal na oblíbené NBA v hledišti s Holmovou. Sledovali spolu zápas mezi basketbalisty Los Angeles Clippers a Golden State Warriors. „Dva šampioni,“ napsal Mayweather k fotce na sociálních sítích.

Podezřelý sponzor

Všechny šokovala ohromná síla osudné rány, jíž Holmová málem ukopla Rouseyové hlavu. Ta pak strávila noc v nemocnici, kde jí plastický chirurg musel sešívat tržnou ránu na rtu. A přestože je Holmová mnohonásobnou šampionkou v boxu v několika divizích, její nekompromisní vítězství vyvolalo dohady. Je za tím doping?

Problém je, že Holmová má za sponzora farmaceutickou společnost, jejíž produkty obsahují i zakázané látky. Americká média hned přispěchala s fotografií, podle které tvrdí, že Holmové intimní partie se zdají mnohem větší, než je obvyklé.

Ukazuje to prý na užívání steroidů.

Renomovaný antidopingový expert Don Catlin prohlásil, že tohle její obchodní partnerství „vážně není dobrý nápad“. Také Victor Conte, zakladatel laboratoře BALCO, nechvalně známé dopingovým skandálem obřích rozměrů, soudí, že ve světle jejího jednoznačného vítězství je to velký problém. „Vypadá to krajně podezřele,“ řekl Conte zámořským médiím.

Manažer Holmové Lenny Fresquez ale soudí, že s Holmovou si byli dobře vědomi, že produkty, které prodává Intel Pharma obsahují i zakázané substance. „Jenže Holly žádné takové přípravky neužívala, takže není o čem mluvit,“ uzavřel.