Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tak začíná očista fotbalu?! Náhradní šéf FIFA usnul před novináři

Autor: pta

Vzhůru za světlými zítřky. Vedení Mezinárodní fotbalové federace FIFA ve víru korupčního skandálu a zatýkání čelních funkcionářů vyhlásilo reformy, které mají začít očistu. Jenže reportéři si všimli, že zastupující šéf Issa Hayatou, který funkci převzal po suspendovaném Seppu Blatterovi, během tiskové konference na chvíli usnul.

Člověk by řekl, že na vrcholu fotbalové pyramidy nyní panuje mimořádně vzrušující období. Žhavým tématem je třeba rozšíření počtu účastníků mistrovství světa. Přesto si Hayatou neodpustil během čtvrteční tiskové konference v Curychu slabou chvilku. Novináři ho zachytili se zavřenýma očima a klimbající hlavou.

Hayatou patří do skupiny zasloužilých funkcionářů. Bývalý kamerunský běžec a basketbalista stojí v čele Africké fotbalové konfederace už od roku 1998. I jemu se nevyhnulo podezření z úplatkářství. BBC přišla s reportáží, že bral v devadesátých letech úplatky v souvislosti s prodejem televizních práv na MS.

I jeho by měly schválené reformy připravit o místo. Všichni vrcholní funkcionáři včetně předsedy mohu být zvoleni maximálně třikrát na dobu čtyř let. Výkonný výbor se změní na dozorčí radu, která bude mít 36 členů a bude rozhodovat jen o politických a strategických záležitostech, nikoli o obchodních věcech. To má přispět k omezení moci vysokých funkcionářů. 

VIDEO | Podívejte se, jak dočasný šéf FIFA klimbal na tiskové konferenci