Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smutek ve Slavii! Zemřela nejslavnější fanynka Blanka Ziková (†85)

Autor: pta

Nikdo jiný nebyl u tolika vrcholů i pádů Slavie. Tradiční pražský klub zasáhla během dnešního utkání v Liberci smutná zpráva o úmrtí jeho nejvěrnější fanynky Blanky Zikové. Do fotbalového nebe odešla ve věku 85 let. Ještě před koncem druhého poločasu o tom informoval oficiální twitterový účet Slavie.

Její vytrvalé povzbuzování na tribuně musel slyšet každý, kdo v posledních desetiletích vyrazila na zápas Slavie. „Musím poděkovat svým rodičům. Když šel táta na fotbal, musel mě vždycky vzít s sebou,“ vzpomínala Blanka Ziková v pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím.

Nechyběla na tribuně třeba při posledním sestupu Slavie z první ligy v roce 1963. „Debatovali jsme, rozebírali jsme, proč se sestoupilo. Bylo nás tam asi 150. Ani nedokážu popsat, jak špatně jsem to nesla. Velmi špatně,“ řekla deníku Sport. Užila si i řadu úspěchů z posledních desetiletí včetně tří titulů a postupu do Ligy mistrů.

Kdo byl jejím nejoblíbenějším hráčem, kterého v červenobílém dresu viděla? „Pavel Kuka, ten se mi tak strašně líbil,“ neváhala s odpovědí.