Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vezměte si Feninovo IQ, bránil ho obhájce. Za kauzu mobil má podmínku

Autor: bko

Desetiměsíční podmínka. To je nakonec účet (zřejmě už bývalého) fotbalisty Martina Fenina za incident s dotěrným fotografem, kterému zničil a vzal mobilní telefon. Městský soud v Praze dnes bývalému hráči Teplic či Slavie snížil trest z původních 18 měsíců.

Fenin pařil v květnu 2013 v centru Prahy s kumpánem Františkem Mašanským, když  ho začal na mobilní telefon fotit kolemjdoucí Roman Havelka. Silně opilý Fenin, tehdy útočník Slavie, ho složil na zem, mobil mu rozbil a nakonec ho popadl a prchl s ním pryč.

Obvodní soud pro Prahu 1 pak Feninovi i jeho parťákovi, který mu pomáhal, vyměřil 18měsíční podmínku za loupež. Městský soud pak celý incident při odvolacím řízení překvalifikoval na přestupek, nicméně to nepřijal Nejvyšší soud, ke kterému se odvolala státní zástupkyně.

„Fenin se opilý motal a vrážel do lidí. Že je to on, jsem poznal, když strčil do nějaké ženy a já ho předešel, abych mu domluvil. On do mě začal strkat, já vyndal mobilní telefon, že ho vyfotím.“
„Fenin se opilý motal a vrážel do lidí. Že je to on, jsem poznal, když strčil do nějaké ženy a já ho předešel, abych mu domluvil. On do mě začal strkat, já vyndal mobilní telefon, že ho vyfotím.“

Městský soud tak dnes rozhodoval znovu a oběma kamarádům alespoň snížil původní trest. Fenin i jeho kumpán u vyhlášení rozsudku chyběli. „Já jsem celkem rád, že tu není můj klient, protože ho trošku pomluvím. Vezměme si, jaké je jeho IQ, v jakém byl stavu a rozpoložení na ulici poté, co ho údajně poškozený provokoval,“ uvedl podle idnes.cz Feninův advokát Petr Balcar.

Soudce pak i kvůli svědeckým výpovědím o provokacích ze strany napadeného snížil nejnižší trestní sazbu, která v případě loupeže činí dva roky. „Tu jsme s ohledem na okolnosti a svědecké výpovědi považovali za nepřiměřeně přísnou,“ uvedl předseda senátu Jaroslav Pytloun.

Osmadvacetiletý Fenin má titul vicemistra světa do 20 let z roku 2007 a byl považován za velký talent, ten ale spíš prohýřil a většina jeho angažmá (Frankfurt, Chotěbuz, Teplice či Slavia) skončila skandálem. Podle všeho tak dopadne i jeho nejnovější pokus o pokračování v kariéře v německém třetiligovém Chemnizu.