Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pravdu o příjmení gólmana přinesla až jeho smrt. Nejmenoval se SRNÍČEK!

Autor: Petr Žaloudek

Všichni ho tak znali. Vždyť i na reprezentačním dresu nosil nápis Srníček. Bohužel až tragické úmrtí odhalilo pravdu o jeho jméně. O tom, že se jmenoval Pavel Srniček (†47).

Desítky let ho téměř všichni titulovali špatným příjmením. Jen v Moravskoslezském kraji, odkud pocházel a kde je »kratky« jazyk všem vlastní, sem tam někdo věděl, co má v rodném listě. Všichni ostatní – fanoušci, novináři, funkcionáři i spoluhráči – ho měli za Srníčka.

Prostě Srňa

Bylo to tak i na Spartě, kde poslední čtyři roky pracoval jako trenér brankářů. „Během působení Pavla na Letné jsme jeho jméno používali v této formě a on sám ani jinou nevyžadoval,“ uvedl mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Pravda o skutečném příjmení Pavla Srníčka vyšla najevo až z parte.
Pravda o skutečném příjmení Pavla Srníčka vyšla najevo až z parte.

Že se píše krátce, nevěděli ani fotbalisté, kteří se s ním během kariéry potkali. „Vůbec netuším, že se jmenoval Srniček. Víte, byl to prostě Srňa a tohle jsme nikdy neřešili,“ přiznal gólman Tomáš Poštulka a dodal: „O Pavlově příjmení to slyším poprvé až teď, přitom jsme spolu byli i v nároďáku po EURO v Anglii.

Minuta ticha za Srníčka. Otevřel brány do Anglie, zaznělo při derby
Video se připravuje ...

Přestal bojovat

Hodně lidí tak pravdu bohužel poznalo až z parte. Až tam poprvé uviděli černé na bílém příjmení Srniček a podivili se, zda to není šotek. „Správně je krátce. I mé jméno psali během kariéry špatně, a tak chápu, že s tím Pavel časem přestal bojovat,“ objasnil Tomáš Bernady, Srničkův exspoluhráč z Baníku a dlouholetý kamarád, proč zřejmě Pavel nechal celý svět, aby mu říkal špatným jménem.

Poslední rozloučení s Pavlem Srničkem se uskuteční dnes od 14:00 ve smuteční síni v Ostravě-Vítkovicích.