Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Alarmující zpráva před OH v Brazílii: Bude Rio kvůli řádícímu viru bez žen?!

Autor: mik

Dokážete si představit, že by za šest měsíců na olympiádě soupeřili jen samí chlapi? Důvod? »Komáří« virus Zika. Některé sportovní svazy už varovaly, aby ženy svoji účast v Brazílii zvážily!

Možnost, že by sportovkyně před srpnovými hrami otěhotněla a v Brazílii se pak nakazila nebezpečným virem, napadajícím mozek nenarozených dětí, totiž děsí nejen sportovní svět. A například ruský nebo australský svaz hned reagoval. „Všechny ženy, které mohou počít, by měly dobře promyslet, zda cestu do dějiště chtějí riskovat,“ prohlásil australský »šéfdoktor« David Hughes.

Virus Zika

- je přenášen komáry rodu Aedes
- způsobuje horečku, která se kromě vysokých teplot projevuje také vyrážkou a bolestí kloubů a hlavy
- vysoce rizikový pro těhotné ženy, jejichž dětem může způsobit těžkou vývojovou poruchu mozku a jeho zakrnění (mikrocefalie)
- původně rozšířen především v Jižní a Střední Americe a Africe. Nyní se nákaza šíří dál. Nejhorší je situace právě v Brazílii

Není totiž pravda, že jakmile nebudete v době olympiády v jiném stavu, máte vyhráno. Virus může v těle ženy zůstat podle dosavadních výzkumů další měsíc nebo i déle. Hrozí tak Hry bez hvězd formátu Špotákové, Knapkové, Kvitové, Ptáčníkové a dalších? Nejspíš ne! Češky totiž mají pro strach uděláno!

„Je to znepokojující a budu to dál sledovat. Ale plánuju závodit, ne být těhotná,“ shrnula společné pocity skifařská obhájkyně olympijského zlata Mirka Knapková.

Jisté je tak zatím jedno. Pokud nakonec holky za oceán vyrazí, vzhledem ke všem »protikomářím« opatřením se budou na slavné pláži Copacabana opalovat v plavkách jen těžko.

Co na virus říkají reprezentantky?

Mirka Knapková (skif)
„Organizátoři určitě udělají maximum. Jsem ostražitější, ale plánuju závodit, ne být na olympiádě těhotná.“

Jiřina Ptáčníková (skok o tyči)
„Teď nad tím vůbec nepřemýšlím. Otěhotnět zatím fakt nemám v plánu. A navíc ještě nemáme splněna kritéria.“

Petra Kvitová (tenis)
„Nemám obavy.“