Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bratři v triku. Fanoušci nechápou: Proč máme dresy jako Slováci?!

Autor: Patrik Vacek

O Slovácích se říkalo a dodnes říká, že jsou naši bratři. Tak teď jsme bratři v jednom triku. Česká fotbalová reprezentace má totiž obdobné trikoty pro letošní mistrovství Evropy jako právě slovenský národní tým. Zatímco výběr trenéra Vrby bude tyto dresy oblékat pro venkovní utkání, Slováci je využijí pro domácí zápasy. Fanoušci obou zemí se diví, proč tomu tak je. Máme odpověď přímo od výrobce.

V internetových diskuzích a na sociálních sítích v Česku i na Slovensku byla minulý týden velkým tématem právě podobnost zmiňovaných dresů. Pozornost to vzbudilo i u médií v obou zemích.

Proč tomu tedy tak je, že máme skoro shodné dresy?

Nové venkovní dresy české reprezentace pro EURO
Nové venkovní dresy české reprezentace pro EURO

Drobné rozdíly

„Česká republika má stejné národní barvy jako Slovensko, a proto se může na první pohled zdát, že jsou si dresy navzájem velmi podobné,“ brání se v oficiálním vyjádření pro deník Sport společnost Puma, která reprezentacím dresy dodává a dopodrobna se snaží ukázat rozdíly.

„U českých dresů se na levé straně nachází logo FAČR s bílým dvouocasým lvem ve skoku v červeném poli, který je součástí malého i velkého znaku České republiky. Na pravé straně dresu se nachází červené logo Pumy. Slovenský dres má naproti tomu na hrudi tři znaky – slovenský státní znak, logo SFZ a modré logo Pumy. Dresy se dále liší barvou límečku okolo krku, na slovenském domácím dresu je límeček modrý, stejně jako kraje rukávů. Ty má český venkovní dres bílé,“ poukazuje na veškeré nuance německá oděvní společnost. 

Fanoušci tápou

Podle výrobce nemůže mít divák zmatek v odění týmů. „Každý správný fanoušek od sebe ovšem bez problémů odliší venkovní dres českých fotbalistů a dres určený pro domácí zápasy slovenské reprezentace,“ tvrdí Puma. I když na turnaji to až tak podstatné nebude. Na sociálních sítích to ale hodně příznivců vidí jinak.

„Můžete mi vysvětlit, proč jedeme na EURO ve slovenských dresech?“ diví se Petr Hecht a není sám. „Pelta listuje v katalogu a zapíchne prst na první dres, kterej je v bílé barvě,“ povzdechl si uživatel Twitteru Petr Řezníček.

V diskuzi na Facebooku se bouří další fanda Daniel Mel Kopecký. „Máme v podstatě totožné dresy se slovenskou reprezentací a originalita tam absolutně schází. To si nemůžeme dovolit návrh vlastních dresů, které budou mít nejen sportovní, ale i uměleckou úroveň?“ Posouzení je jen a jen na vás.