Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Naděje kapitána Tomáše Rosického na Euro žije: Už slezl z kola!

Autor: nem

Kalvárie se šťastným koncem? Oběť nekonečné smůly Tomáš Rosický (35) by mohl stihnout Euro ve Francii. Naznačil to šéftrenér nároďáku Pavel Vrba (52).

Vrba včera odhalil nominaci na přáteláky se Skoty (24. března od 20:45 na Letné) a ve Švédsku (29. března od 20:30 ve Stockholmu). A stihnul při tom nakazit fotbalový národ optimismem.

Zavrhnul důchod

Ten příběh je děsivý. »Rosa« se po sedmi měsících kurýrování operovaného kolene vrátil do hry 31. ledna, odkopal za Arsenal pouhých 19 minut a přivodil si zranění stehenního svalu. V Anglii proběhly zvěsti, že zdrcený Tomáš se svěřil přátelům s úvahami nad koncem kariéry, ale oficiálně slíbil fandům i sobě: „Pokaždé jsem se vrátil a vrátím se i tentokrát, nevzdám se. Znovu se mi to povede, budu mít sílu to dokázat, najdu ji a brzy budu zpět. Budu bojovat.“ A bojuje náramně!

Tomáš Rosiocký už může na trávník. Slezl z kola a od doktorů dostal zelenou.
Tomáš Rosiocký už může na trávník. Slezl z kola a od doktorů dostal zelenou.

Větší a větší

„Voláme si v momentě, když nastává změna v jeho tréninkovém procesu. Tomáš už slezl z kola, už běhá, už dokonce i s míčem, takže naděje na to, že bude zdravý, je větší a větší. Sám je překvapený, že to jde tak dobře a rychle,“ pravil včera Pavel Vrba. „Bavili jsme se i o tom, že bych potřeboval, aby v dubnu měl zápasovou zátěž. Musí ji mít. I on si musí vyzkoušet, jestli jeho stav je takový, aby se mohlo uvažovat o nominaci na Euro,“ vysvětlil Vrba.

Ale uvažuje se! Vždyť pro Rosického je v jeho věku francouzské rendez-vous poslední šance na velký turnaj.