Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bývalý basketbalista Prostějova odnesl teror v Bruselu. Bojuje o nohu!

Autor: ČTK, bko

Teroristický útok v Bruselu, který otřásl celým světem a po kterém zůstalo několik mrtvých a desítky raněných, zasáhl i dva basketbalisty. Těžce poraněný zůstal po výbuchu ležet Sebastien Bellin, kterého dokonce tlaková vlna odhodila dvacet metrů. Naopak bez zranění vyvázla bývalá hvězda NBA Dikembe Mutombo.

Bellin, který si zahrál ve své bohaté kariéře chvíli i za český BK Prostějov, se stal jedním ze symbolů tragédie. Fotka, jak leží zkrvavený na zemi, totiž obletěla doslova celý svět.

Sedmatřicetiletý basketbalista musel být odvezen do nemocnice a okamžitě operován. Nejvíce utrpěly jeho dolní končetiny, nyní o ně bojuje.

Podporu Bellinovi hned vyjádřili fanoušci i Mezinárodní basketbalová federace FIBA.

Na bývalého belgického reprezentanta si vzpomněli i v Prostějově. Vedení hanáckého klubu popřálo sedmatřicetiletému Bellinovi prostřednictvím generálního manažera Petra Fridricha brzké uzdravení. Brazilský rodák odehrál v české nejvyšší soutěži za Orly jediné utkání v únoru 2009 v Děčíně.

"Na Bellina si pamatuji velmi dobře. Byl to příjemný kluk, který přišel na doporučení našeho tehdejšího hráče Iana Joela Hanavana. Po odchodu pivota Shauna Pruitta jsme hledali podkošovou náhradu," řekl dnes ČTK manažer Fridrich.

Bellin v Prostějově dlouho nezůstal. Za Orly odehrál v Děčíně 13 minut a vstřelil čtyři body. Dva dny po nečekaně vysoké porážce 76:96 klub na vlastní žádost opustil. "Přišel s tím, že má možnost hrát v nizozemském Groningenu, odkud to mít blíž k domovu. Pro nás to tehdy byla komplikace, ale pochopitelně jsme jeho žádost akceptovali," uvedl Fridrich.

Bývalá hvězda NBA vyvázla bez zranění

Bývalý slavný basketbalista Dikembe Mutombo měl při teroristickém útoku v Bruselu více štěstí než jeho kolega Bellin. Osminásobný účastník Utkání hvězd NBA vyvázl bez zranění.

"Byl jsem v letištní hale a najednou slyšel, jak lidi křičí a všichni začali utíkat. Trochu jsem pospával, takže jsem moc nevěděl, co se děje. Myslel jsem, že je to nějaký vtip," řekl CNN devětačtyřicetiletý Mutombo, který vyvěsil dvě fotografie z bruselského letiště na svůj facebookový profil se vzkazem, že je v pořádku.

Bruselské letiště po explozi, která zřejmě zabila více než deset lidí
Bruselské letiště po explozi, která zřejmě zabila více než deset lidí

Z haly se vydal na útěk na letištní plochu. "Spousta lidí krvácela a byla raněná. Nebylo na co čekat. Popadl jsem svou tašku a utíkal," popsal Mutombo. "Je mi líto rodin, které ztratily své blízké. Všech matek a lidí, kteří nemohli utíkat, nemohli se hýbat. Tolik matek se snažilo postrkovat své dvě tři děti. Máte tisíc lidí a všichni se snaží utéct. Bylo to moc moc smutné," líčil člen basketbalové Síně slávy.

Mutombo, který hrál NBA v letech 1991 až 2009 za Denver, Atlantu, Philadelphii, New Jersey, New York a Houston, byl na cestě z Konga do USA. V rodné zemi byl navštívit jednu z nemocnic, o které se stará jeho nadace.

Při útoku Islámského státu na letišti Zaventem přišlo o život 14 lidí, dalších deset až dvacet obětí bylo při atentátu v bruselském metru.

Vše o teroristických útocích v Bruselu čtěte ZDE »