Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Černý soupeř i rozhodčí? Jste kámoši, vím to, řekl tenista. A byl vyloučen...

Autor: pan

Zazdil to se vším všudy. Ruský tenista Daniil Medvěděv si na Savannah Challengeru ve Spojených státech neodpustil směrem k rozhodčímu údajnou rasistickou poznámku, která ho stála okamžitě vyloučení z turnaje.

Dvacetiletý Rus nastupoval do utkání druhého kola s domácím Donaldem Youngem v roli jasného outsidera. Medvěděvovi patří v žebříčku až 265. příčka, jeho soupeř je na tom téměř o dvě stě pozic lépe.

A utkání se podle papírových předpokladů také vyvíjelo. Když hlavní rozhodčí zápasu Sandy Frenchová označila Rusův forhend jako příliš dlouhý, vedl šestadvacetiletý Američan v úvodní sadě už 3:1.

To impulzivního Rusa pořádně vytočilo. Po marných protestech se otočil od sudího a vracel se k základní čáře. K Medvědědově smůle ruchové mikrofony u kurtu zachytily jeho poznámku. "Vím, že jste kamarádi. Jsem si tím jistý."

VIDEO: Ruskému tenistovi ujely nervy


Rusova poznámka měla podle serveru telegraph.co.uk narážet na tmavou barvu pleti hlavního rozhodčího a svého soupeře Younga. Právě to mělo stát za údanou křivdou, kterou dvacetiletý tenista cítil.

Na konci pátého gamu, po kterém vedl Young už 4:1, si umpirový sudí nechal zavolat supervisora turnaje Keitha Crosslanda, aby s ním celý incident, který měl dle jeho názoru rasistický podtext, projednal. Po krátké diskusi byl ruský tenista pro nesportovní chování diskvalifikován."

"Nesportovní chování. Porážka pro Medvěděva," oznámil supervisor zápasu překvapeným fanouškům. Diskvalifikaci tenisty na základě rasistické urážky potvrdila i Americká tenisová asociace.

Ruský tenista se za své vystoupení později omluvil na sociáních sítích. "Je mi to líto. Rád bych se za svá slova všem omluvil. Fanouškům, rozhodčím i soupeři. Už nevím, co jsem doslova řekl, ale byly v tom emoce. Jsem proti rasismu, nemělo se co stát," kál se ruský tenista."

Měl rasistické narážky i Hewitt?

Nad vyloučením ruského tenisty se však podivoval komentátor utkání Mike Cation, který dle svých slov žádnou podobnou hlášku z Medvědědových úst nezaslechl. "Přál bych si, abychom měli možnost poslechnout si záznam jeho slov, protože pokud byl vyloučen, musel říct něco opravdu peprného," dodal Cation.

New York Times přirovnal událost k podobnému incidentu, který se odehrál v roce 2001 během utkání druhého kola mezi Lleytonem Hewittem a Jamesem Blakem na US Open.

Australský tenista si měl drsně stěžovat, že lajnový sudí nadržuje jeho soupeři, protože jsou oba tmavé pleti. "Žádnou chybu nohou jsem neudělal. Jen se na něj podívejte. A podívejte se na mého soupeře. A zkuste mi teď říct, co je na nich stejného. Vyhoďte ho z kurtu," dožadoval se Hewitt.

Bývalá světová jednička se tehdy bránila tím, že na barvu pleti čárového rozhodčího a svého soupeře nenarážela. A s obhajobou uspěla. Tenisová federace od uvažovaného trestu upustila s tím, že neexistuje důkaz o tom, že by Hewittova slova měla rasistický podtext.

Donald Young se natahuje po forhendovém úderu
Donald Young se natahuje po forhendovém úderu

Je mi to líto. Rád bych se za svá slova všem omluvil. Fanouškům, rozhodčím i soupeři. Už nevím, co jsem doslova řekl, ale byly v tom emoce. Jsem proti rasismu, nemělo se co stát," kál se ruský tenista.