Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Florida vypadla a čeští fanoušci volají po ikoně: Chceme Jágra na MS!

Autor: ps

Jízda Jaromíra Jágra (44) v play off NHL skončila překvapivě už v prvním kole. Florida padla s Islanders (série 2:4) a je tu každoroční dilema! Pojede ikona českého hokeje na MS? Šance jsou minimální, ale fanoušci po jeho jménu opět hlasitě volají. Jak se k jeho případnému angažování postaví trenér Vladimír Vůjtek?

Dovedete si představit, že se číslo 68 prohání po ledě v Moskvě? Možná 99 procent Čechů po tom horlivě touží, jsou přesvědčeni, že by šéf Jágr vedl nároďák jako mnohokrát předtím. Parádně!

Jenže Jaromírova účast na MS v Moskvě se nedá očekávat. Kromě toho, že po loňském domácím šampionátu (opět) definitivně ukončil reprezentační, hovoří proti také aktuální zklamání z vyřazení, vysílení i nová holka Veronika…

Je spousta faktorů, které by musel přehlídnout, aby kouči Vůjtkovi kývnul. „My na to pořád myslíme, nepustili jsme to z hlavy. Ale máme indicie, že ti kluci nepřijedou,“ naznačoval Vůjtek k hráčům z NHL.

Je tu ale pár věcí, které by slavnou 68 do Moskvy mohly lákat. Je to samotné Rusko, které mu prakticky změnilo život, především ten duševní. „Nejvíc postoj k církvi a víře,“ ohlédl se za svým celkem čtyřletým působením na východě. Myšlenka, že se tam zase vrátí, v něm může mít velkou moc. Třeba bude chtít ukázat Rudé náměstí i Krym své lásce Veronice !

A je tu ještě jeden a zásadní faktor. Jágrova hokejová rodina! To jsme my, všichni, kdo mu držíme palce, rádi si přečteme, co zrovna prožívá, chceme ho vidět na ledě, reprezentovat. Pojďme se tedy spojit a vyzvat Jaromíra, aby se zamyslel a znovu oblékl dres se lvíčkem na prsou. Určitě by si to ještě jednou rád vychutnal…

Co hovoří pro MS?

RUSKO

Strávil tu skvělé čtyři roky, především sezony 2008 – 2011 v Omsku si pochvaloval. Našel tu novou životní cestu, která mu podle jeho slov dodnes pomáhá v kariéře i v pokročilém hokejovém věku. Víra ho žene dopředu.

TAHOUN NÁROĎÁKU

V Praze nastoupil v devíti zápasech, pokaždé byl hvězdou a tahounem českého týmu s bilancí 6 gólů a 3 asistence. Každého sportovce žene pocit zadostiučinění dopředu, tak proč ho nezažít znovu?

MLADÍ SPOLUHRÁČI

Česká reprezentace skládá pro šampionát v Rusku mladý tým. To Jágrovi svědčí! Na Floridě zářil po boku Barkova (20) s Huberdeauem (22) a představa, že nastoupí vedle Pastrňáka (19) s Kubalíkem (20) by ho mohla bavit.

Jaromír Jágr v euforii! Právě dal gól na 4:3 ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Finsku
Jaromír Jágr v euforii! Právě dal gól na 4:3 ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Finsku

Co hovoří proti MS?

KONEC V PLAY OFF

Jágr je smutný, naštvaný. Jistě si v NHL plánoval postup přes první kolo, ale nestalo se. Vzhledem k tomu, jak hokej prožívá, ho to hodně vzalo. Je otázkou, jestli má momentálně chuť do hokeje.

ÚNAVA

Jardovo čtyřiačtyřicetileté tělo je po 85 zápasech v letošním ročníku NHL zhuntované. Už to není dvacetiletý mladík, který by se po týdnu oklepal a stoprocentně nastoupil na reprezentační úrovni. Musel by se na to cítit.

LÁSKA VERONIKA

Dali se dohromady během sezony, jsou spolu jen krátce. Jágr si jistě bude chtít užít s Veronikou chvíle klidu někde, kde je nikdo nebude rušit. Představa, že opět bude v hokejovém dění, nemusí být ta nejlepší.

MALÝ/VELÝ LED

S tímhle problémem se číslo 68 pralo pokaždé, když z NHL mířilo na evropské akce. Přechod z malého kluziště na velké pro něho možná bylo i psychickým problémem. Jágr je perfekcionista, chce být vždycky skvěle připraven.

SVĚTOVÝ POHÁR

Jestli už by se Jágr rozhodl znovu obléci reprezentační barvy, patrně by to bylo až na podzim na Světovém poháru, který se hraje v zámoří. Bude to velká akce vymykající se z poměrů mistrovství světa. I to je ale ve hvězdách.