Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Osm minut a dost. V tom horku nejde hrát, zahlásil rebel Tomic a odešel

Autor: pan

Osm minut, třicet pět sekund. Přesně tak dlouho trval zápas prvního kola turnaje v Římě mezi francouzským tenistou Benoitem Pairem a Bernardem Tomicem. Po odehraných třech gamech třiadvacetiletý Australan utkání odpískal. "V takovém horku nešlo hrát," odůvodnil nečekaný konec.

U každého jiného hráče by brzký konec žádné vážnější pozdvižení nevyvolal, v případě australského démona se však jedná o trošku jinou situaci. Ještě to není ani týden, kdy se dvaadvacátý hráč světa vyflákl na poslední míček zápasu prvního kola turnaje v Madridu s Fogninim.

Když se Ital chystal za stavu 6:2, 5:4 a 40:0 ve svůj prospěch proměnit při svém servisu mečbol, uchopil Tomic raketu za "hlavu" držadlem dopředu a nechal svého soupeře esem ukončit zápas.

VIDEO: Takto se Tomic postavil k mečbolu Fogniniho

Teď se se svým působením na probíhajícím turnaji v Římě také příliš nezdržoval. Za stavu 2:1 na gamy utkání pro údajnou nevolnost ukončil. "Celou noc jsem se cítil špatně. V takovém horku jsem prostě nemohl hrát. Cítil jsem, že když budu pokračovat, tak zkolabuju. Rozhodnutí ukončit zápas bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat," říkal po utkání tenista.

Zda se jednalo o skutečné zdravotní problémy či jde jen o jeden z dalších výstupů náladového Australana, ví jen on sám. Kromě trapasu v Madridu s Fogninim se totiž nejedná zdaleka o první problémový moment.

Utkání trvalo jen něco málo přes osm minutFoto twitter.com

Další smutný rekord

Před dvěma lety se Tomic na turnaji v Key Biscayne postaral o nechtěný rekord na okruhu ATP v podobě nejkratšího dohraného utkání. Velmi vlažným výkonem odevzdal zápas Jarkko Nieminenovi, když proti finskému veteránovi uhrál jediný game, utkání prohrál 0:6, 1:6. Zápas trval pouhých 28 minut.  Během utkání si připsal jen 13 vítězných fiftýnů, tedy jeden bod na hru.

Tomic se v minulosti "předvedl" již několikrát, když byl přistižen na divokých večírcích, kde nechyběly ani drogy. Před několika týdny se během daviscupového utkání pustil i do svého také horkokrevného krajana Nicka Kyrgiose, kterého obvinil, že zranění, pro které se z týmové soutěže omluvil, jen předstírá.

Ani Kyrgios není žádným vzorem tenisového slušňáka. Do podvědomí diváků se mimo jiné zapsal i svým vystoupením během utkání s Wawrinkou, když na Švýcara křikl hlášku o jeho přítelkyni, která měla mít poměr s další australskou mladou nadějí Kokkinakisem.

Za své chování také dostali Tomic i Kyrgios od šéfky australské olympijské výpravy Kitty Chillerové varování, že v případě pokračujících problémů nebudou startovat na olympijských hrách v Riu. „S ohledem na posledních 48 hodin mohu říct jen to, že tohle není chování, které bych chtěla, aby předváděl některý z členů týmu, za který jsem zodpovědná," dodala.

Že se kariéra Bernarda Tomice neubírá úplně žádoucím směrem, prokazuje i jeho rozhovor, který poskytl před dvěma a půl lety. "Nastupuje nová generace mladých hráčů a tenisté jako Federer a další už budou brzy nahrazeni novými borci, kteří budou na vyšší úrovni než oni. Během dvou tří let už nebudou žádní Federerové. Mezi elitou budou hráči jako Dimitrov, Raonic a já," prohlásil v listopadu 2013.

Zatímco Federerovi patří v nejnovějším vydání žebříčku druhá příčka, sebevědomý Australan je 22. hráčem planety.