Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslední měsíce Muhammada Aliho (†74): Jak ho ničila nemoc na konci dlouhé bitvy?

Autor: pta

Největší bitva Muhammada Aliho? Neodehrála se v ringu, ale mimo něj. Zesnulá boxerská legenda vedla neskutečně dlouhý boj s Parkinsonovou nemocí, která se uzavřela po více než třech desetiletích teprve tento pátek, kdy někdejší šampion těžké váhy zemřel na následky dýchacích potíží ve věku 74 let. Snímky z posledních měsíců dokládají, jak vyčerpávající souboj to pro Aliho byl.

V posledních letech byl Ali převezen do nemocnice kvůli vážným zdravotním problémům již několikrát.

Na veřejnosti se objevil ještě 9. dubna u příležitosti charitativní večeře v Phoenixu, ale svůj pohled už skrýval za slunečními brýlemi a vypadal hodně zesláblý. Naposledy ho zachytili fotografové s countryovou zpěvačkou Carrie Underwoodovou. Na sociálních sítích se objevil také snímek s jeho dcerami Lailou a Hanou z lednové oslavy jeho narozenin.

Změn v jeho zdraví si fanoušci všimli už dlouho předtím. Aliho tělo vypadalo čím dál víc ochromeně, Parkinsonova nemoc způsobovala třes rukou a zpomalila jeho řeč.

Poprvé u něj byla diagnostikována v roce 1984 – tedy tři roky poté, co ukončil kariéru, ve věku 42 let. Řada lékařů se domnívala, že na ni měly podstatný vliv tisíce ran, které Ali schytal od soupeřů a upozorňovali především na čtyři ostré bitvy s Geogrem Foremanem a Joem Frazierem během pouhých třech let.

Poslední fotografie Muhammada Aliho. 9. dubna ho zachytili s countryovou zpěvačkou Carrie UnderwoodovouFoto Profimedia.cz

Muhammad Ali a jeho soukromý život? Čtyři manželství a devět dětí. Čtěte ZDE>>>

Nejvíc na sebe v posledních třech dekádách upozornil v roce 1996, když zapálil olympijský oheň v Atlantě. „Šlo o chvíli nekonečného smutku, ale také vznešené důstojnosti. Nevěděli jste, jestli máte plakat, nebo jásat. Všichni ale ještě jednou sledovali Muhammada Aliho a fandili mu,“ popsal Ken Rosenthal, novinář z listu Baltimore Sun, tehdejší atmosféru při pohledu na chřadnoucí idol, který byl dřív symbolem síly a sportovní zdatnosti.

Objevil se také na slavnostním zahájení olympiády v Londýně před čtyřmi lety – to už pouze na invalidním vozíku. Zvládl se ale postavit, když došlo na pochod s olympijskou vlajkou. Přesně jak byl zvyklý v ringu - nikdy se nevzdat.

Muhammad Ali dodával pocit odhodlání nejen všem sportovním fanouškům, ale také pacientům bojujícím se stejnou nemocí jako on. Jen ve Spojených státech je jich 1,5 milionu.

MUHAMMAD ALI -- VŠE O BOXERSKÉ LEGENDĚ NAJDETE ZDE >>

Poslední fotografie Muhammada Aliho. 9. dubna ho zachytili s countryovou zpěvačkou Carrie Underwoodovou
Poslední fotografie Muhammada Aliho. 9. dubna ho zachytili s countryovou zpěvačkou Carrie Underwoodovou