Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pohřeb reprezentačního kapitána Macely (†65): Peltův proslov přítomné rozplakal

Autor: ps

Platil za borce, který se nikdy nevzdával. Zesnulý fotbalový reprezentant a kapitán olympijských vítězů z roku 1980 Luděk Macela (†65) bojoval i s těžkou nemocí, ale nepřemohl ji. Dnes se s ním blízcí rozloučili na fotbalovém hřišti v Černolicích. Slovo si vzal šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a jeho slova přítomné dojala.

Dlouho se snažil dostat z područí zákeřné rakoviny, kterou mu lékaři diagnostikovali v září 2013. I když statečně odolával, nevyhrál. Luděk Macela zemřel 16. června.

Zanechal za sebou velkou fotbalovou stopu. Jako kapitán vedl olympijské vítěze z roku 1980, válel v dresu pražské Dukly, se kterou třikrát ovládl ligovou soutěž. Po skončení kariéry působil jako funkcionář a před Dagmar Damkovou vedl komisi rozhodčích.

Poslední rozloučení s exreprezentantem Luďkem Macelou proběhlo v Černolicích nedaleko Prahy.
Poslední rozloučení s exreprezentantem Luďkem Macelou proběhlo v Černolicích nedaleko Prahy.

V Černolicích jeho nečekaný odchod přišla oplakat snad celá vesnice. Při posledním sbohem zazněly tóny dechovky, zahrála také skladba od Heleny Vondráčkové. Smuteční hosté se prali s obrovským vedrem, ale ani to jim nezabránilo, aby pro fotbalového srdcaře uronily slzy.

„Znal jsem Luďka pětadvacet let, fotbalu zasvětil celý život. Znal jsem ho jako velkého bojovníka. S nemocí statečně bojoval,“ zmínil při proslovu šéf Fotbalové asociace.

Po obřadu se zástup lidí odebral za rakví, kterou přenesli na nedaleký hřbitov, kde bude mít Luděk Macela svůj fotbalový odpočinek.