Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další fotbalová špína. Bývalý majitel Žižkova si údajně chtěl objednat vraždu

Autor: spo

Na klidné fotbalové léto zapomeňte. Reprezentace už dávno vypadla z EURO a do startu ligy ještě nějaký čas zbývá, jenže ani to nebrání tomu, aby se dostala na povrch špína, která dění spojené s fotbalem provází. A je to divočina. Magazín Reportér přichází s obviněním, že lidé, co vedou či vedli fotbalové kluby, jsou napojeni na podsvětí a kmotry. Hlavní postavou je bývalý majitel Viktorie Žižkov Luděk Vinš, který se dostal problémů. Řešit je měl podle zmíněného článku tak, že se obrátil na Jaroslava Starku, bosse z Příbrami. Následně si objednal fyzický útok na dočasné správce svého majetku a chtěl si objednat i vraždu důležitého právníka.

Události jsou staré rok. Vinš se podle článku ve zmíněném magazínu Reportér dostal do sporu s bývalými společníky, nemohl k účtům a k majetku. Přitom Palác Fénix na Václavském náměstí a karlínský Hotel Čechie s indoor golfovým odpalištěm, měly účetní hodnotu dvě miliardy korun. Z bryndy ho měl podle zmíněného textu vytáhnout Jaroslav Starka z Příbrami.

Vinš si následně objednal fyzický útok na dočasné správce svého majetku: JUDr. Sylvu Rychtalíkovou, opatrovnici Paláce Fénix, dosazenou soudem, a na jejího muže. Pak Vinš údajně zašel ještě dál, když si chtěl objednat vraždu důležitého právníka celého sporu JUDr. Viktora Bradáče, který zastupoval Vinšovy protivníky.

Vinš se pak podle všeho obrátil na cizince s přezdívkou Bojan. Podle zmíněného článku magazínu Reportér Vinšova slova o likvidaci obchodních soupeřů zachytily nahrávky. V listopadu 2015 je pak získal protimafiánský útvar ÚOOZ v rámci jiné policejní akce. Magazín Reportér má část přepisů k dispozici.

Magazín Reportér cituje z nahrávek.
Bojan: „Co chceš konkrétního? Máme mu zlomit ruce? Nohy? Máme ho udělat na vozíček?“
Vinš: „Ten člověk (manžel opatrovnice, pozn. red.) tam dělá hodně rozbrojů. Já bych si přál, aby ona (Rychtalíková) byla zastrašená, aby věděla, že je něco zle. A jeho (Doležela) bych potřeboval úplně odstavit. Tak, aby nemohl pracovat.“
Bojan: „Odstavit?“
Vinš: „No, nemyslel jsem to tak úplně… Já nevím, jak to říct. Nohy? Do nemocnice?“
Bojan: „Aby nemohl chodit do práce, musí se mu zlomit ruce a nohy. Minimálně. Záleží na tobě, jak dlouho chceš, aby nemohl…“
Vinš: „Půl roku, rok.“
Bojan: „Půl roku, rok, aby byl pryč? To můžu zajistit.“

O věci věděl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, případ vyšetřoval. „Vzhledem k tomu, že skutečnosti důvodně nasvědčují tomu, že došlo ke zvlášť závažnému zločinu (ve stadiu přípravy, pozn. red.), byly k objasnění a prověření zahájeny úkony trestního řízení,“ napsal loni v listopadu kapitán Libor Grepl z odboru násilí ÚOOZ.

K překvapení ale policie nakonec případ odložila. „Vzhledem k tomu, že byly vyčerpány veškeré zákonné prostředky k prověření informace o násilném odstranění Bradáče, a vzhledem k tomu, že tato informace nebyla potvrzena, bude věc odložena,“ uvedl ÚOOZ v usnesení 30. března 2016. Celý spis měl příznačný název „Offside“.

Jaroslav Starka (vlevo) hovoří s viceprezidentem Příbrami Vlastimilem Spěvákem a Ivanem Horníkem (druhým zprava), sportovním manažerem Jablonce, před zápasem, v němž Příbram potřebovala k záchraně minimálně bod. Získala ho, což vzbudilo velké pochybnost
Jaroslav Starka (vlevo) hovoří s viceprezidentem Příbrami Vlastimilem Spěvákem a Ivanem Horníkem (druhým zprava), sportovním manažerem Jablonce, před zápasem, v němž Příbram potřebovala k záchraně minimálně bod. Získala ho, což vzbudilo velké pochybnost