Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Berdych nejede do Ria, bojí se viru zika. Mají s manželkou Ester strach o dítě?

Autor: Pavel Krejča, pan

Smutná zpráva české fanoušky. Tenista Tomáš Berdych (30) nebude startovat na olympiádě v Riu. Nechce riskovat nakažení virem zika! A není sám. Krátce po rozhodnutí české jedničky svoji účast na Hrách odřekla ze stejných důvodů i další hvězda českého tenisu Karolína Plíšková.

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí po dlouhé a složité diskuzi s blízkými,“ vzkázal Berdych svým příznivcům. Proč přistoupil k tomuto kroku? „Jde o rozšíření viru zika v zemi, kde se olympiáda koná.

Vzhledem k tomu, že jsem nedávno založil rodinu, je omezení zdravotních rizik vůči mým nejbližším prvořadou prioritou,“ zdůraznil osmý hráč světa, který vše oznámil v den prvního výročí svatby s modelkou Ester Sátorovou , s níž plánuje mít děti.

A právě pro ně by byl virus velkou hrozbou. Dvojnásobný vítěz Davisova poháru v Riu plánoval hrát dvouhru, ale i čtyřhru s Radkem Štěpánkem , v které měli medailové ambice, a uvažovalo se i o mixu s Karolínou Plíškovou , která se však  účasti v Brazílii také vzdala.

„Omlouvám se všem, kterým moje rozhodnutí způsobilo zklamání. Věřím, že když mé důvody hlouběji zváží, pochopí, že jsem tak učinil z odpovědnosti vůči své rodině,“ vysvětlil. Za Berdycha a Karolínu Plíškovou nemůže být z českých tenistů nikdo doplněn, česká výprava tak nyní má 105 členů.

Krátce po rozhodnutí Tomáše Berdycha odpískala olympijské hry i Karolína Plíšková. "Omlouvám se ze stejných důvodů jako Tomáš Berdych. Taktéž sdílím obavy z možných důsledků nakažení virem zika," uvedla česká tenistka.