Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

To je blázen! Letěl bez padáku skoro 8 kilometrů, přistál v síti

Autor: ČTK

Parašutista Luke Aikins překonal dosavadní rekord, když v jižní Kalifornii seskočil bez padáku z výšky 7620 metrů a následně přistál v síti. Informovala o tom agentura Reuters. Dvaačtyřicetiletý odvážlivec má na svém kontě již 18.000 seskoků. Nejnovější rekord se uskutečnil v Simi Valley. Síť, ve které přistál, měla rozměry 30 krát 30 metrů.

"Aikinsův skok představuje vyvrcholení jeho 26leté kariéry. Jde zároveň o jeho osobní a světový rekord, pokud jde o seskok z největší výšky bez padáku či wingsuitu," uvedl parašutistův mluvčí Justin Aclin. Wingsuit je oblek s nosnými látkovými plochami, které umožňují klouzavý let.

"Lhal bych, kdybych tvrdil, že nejsem nervózní," svěřil se Aikins ještě předtím, než nejnovější rekord pokořil.

VIDEO: Let s přesným dopadem

Po dopadu na záda trvalo jen krátce, než organizátoři síť spustili dolů a Aikins mohl obejmout svou ženu Monicu, které se podle amerického tisku velice ulevilo.

Příprava na skok trvala 18 měsíců. Ještě do poslední chvíle, když už letadlo s parašutistou stoupalo do potřebné výšky, to přitom vypadalo, že Aikins bude muset mít preventivně padák. Těsně před akcí však dostal povolení skočit bez něj. Aikins řekl, že skok s padákem by byl mnohem nebezpečnější, neboť padák by mu zabránil zaujmout nejlepší pozici pro dopad v rychlosti 240 kilometrů za hodinu.

"Téměř se vznáším, je neuvěřitelné, co se stalo. Bylo to úžasné," řekla Aikins po skoku.