Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Egyptské beachvolejbalistky v Riu: Místo bikin nasadily »tepláky«!

Autor: ps

Vystavené prdelky, štíhlá vypracovaná těla, z krásek na písku při beachvolejbalu vstávají nejen chlupy na těle. Včera se do hry pustily i Egypťanky, jenže oblékli se do »tepláků«! Doaa Elghobashy (19), která prožívá pod olympijskými kruhy v brazilském Riu premiéru, měla dokonce kapuci.

Fanouškům může být nepříjemné, že muslimky létají po písku zahalené do hidžábu, ale jejich náboženství to tak nařizuje. Ony samotné neuvažují jako Evropané. „Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že bych měla odhalené ruce či nohy,“ přiznala Elghobashy po úvodním prohraném zápase proti Německu (0:2).

Jestliže u nás se podobný oděv bere jako překážka nebo ještě hůře symbol násilí, Doaa je absolutně nad věcí. „Vůbec mě to nedrží pryč od sportu, který mám tak ráda. Beachvolejbal je jedním z nich,“ přiznala sympatická Egypťanka.

Egypťanky vzbudily na olympijském beachvolejbalovém hřišty povyk.
Egypťanky vzbudily na olympijském beachvolejbalovém hřišty povyk.

Elghobashy se svojí parťačkou Nadou Meaead se na olympiádu kvalifikovaly z regionální kvalifikace své země. Jejich úbor před odjezdem na OH schválila volejbalová federace. „Byli jsme otevření každé kultuře. Naším hlavním cílem bylo, aby se na Hry dostalo co nejvíc lidí,“ řekl mluvčí Richard Baker.

Toho si Egypťanky nesmírně váží a v Riu si teď užívají každý den. „Jsem hrdá na to, že tady mohu být. Je skvělé vidět stoupající vlajku po boku tolika jiných zemí,“ pokyvovala Elghobashy.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »