Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Narodil se do nechtěného těla. Ze ženy je americký reprezentant!

Autor: Patrik Vacek

Rozhodl se nikdy nevzdat a bojovat s osudem. Triatlonista Chris Mosier (35) se narodil jako dívka, ale cítil, že uvnitř je chlapcem. Bojoval se svými pocity a snažil se uspět jako sportovkyně. Časem ale zjistil, že mezi ženy nepatří, a podnikl radikální změnu, aby se stal mužem. Nyní je prvním člověkem po změně pohlaví, který se stal reprezentantem Spojených států amerických!

Byl to pro něj krok do neznáma. Od čtyř let si pomalu uvědomoval, že není dívkou. Čím byl starší, tím jeho přesvědčení rostlo. Miloval sport, a tak začal závodit s ostatními dívkami.

„Bylo to takové zvláštní, cítil jsem, že sem nepatřím a že nemám co pohledávat s nimi na startovní čáře,“ prozradil Mosier a před šesti lety se začal za pomoci lékařů přeměňovat v muže. Stála při něm manželka Zhen, s níž chodil už od doby, kdy studovali oba univerzitě.

Chris Mosier se přeoperoval na muže a úspěšně závodí v triatlonuFoto Instagram.cz

Všechno je možné

Sport pro něj byl vším a chtěl ho dělat na vrcholové úrovni. Jen měl obrovské obavy, že nebude stačit mužským soupeřům. „Nevěděl jsem, jestli budu po proměně schopen soutěžit s muži, ale prostě jsem to udělal. Každý úspěch, kterého jsem od té doby dosáhl, mi ukazoval, že všechno je možné. Nekladl jsem sám sobě žádné překážky, nelimitoval jsem se a prostě dělal, co bylo třeba,“ řekl Chris, který se začal od roku 2009 věnovat duatlonu a triatlonu.

Neustále se zlepšoval, až se dostal jako první člověk po změně pohlaví (transgender) do národního týmu Spojených států. „Být v národním týmu je pro mě splněním velkého snu. Vždycky jsem toužil mít jméno napsané na národním dresu. Moci reprezentovat vlast na nejdůležitějších závodech světa je prostě nepopsatelné. Je to pro mě obrovská příležitost,“ vyprávěl nadšený Mosier.

Moisier se fotil nahý jako přeoperovaný pro prestižní magazín ESPN Body Issue
Moisier se fotil nahý jako přeoperovaný pro prestižní magazín ESPN Body Issue

Bude trans olympionik?

O svůj příběh se chce dělit i s ostatními lidmi. Chodí na přednášky a vypráví o tom, jak je důležité nebát se udělat velký krok a hlavně mít stále velkou motivaci. Bojuje i za práva homosexuálů.

„Všichni lidé mají mít stejné šance, a to nejen co se týče sportu. Důležité je nevzdat se a věřit si,“ zdůrazňuje sportovec. Sám si splnil velký sen, ale chtěl by se dožít ještě většího zlomového okamžiku. „Nemohu se dočkat, až jednou uvidím závodit transgender sportovce na olympijských hrách. Bude to pro mě takový naplňující moment,“ přeje si Mosier.