Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uctil ho Jágr, smrt si zavinil sám? Smutná nehoda hvězdy MLB (†24)

Autor: jab

V neděli 25. září se zastavila srdce většiny sportovních fanoušků. V slzách skončili nejen hráči MLB, ale i další zástupci TOP amerických sportovních lig, hokejovou NHL nevyjímaje. Důvod? Při noční nehodě motorového člunu zahynul na Floridě hvězdný nadhazovač José Fernández z Miami Marlins a další dva lidé. V sobotu byly uveřejněny informace z pitvy talentovaného baseballisty a nejde o veselé čtivo.

Prestižní sportovní server BleacherReport.com přinesl informaci, že ve Fernándezově těle byly objeveny stopy kokainu a alkoholu. 24letý Kubánec měl v krvi dvakrát více promile, než je v USA povoleno. Konkrétně měl hladinu obsahu alkoholu v krvi 0,147, tedy vysoko nad zákonný limit z 0,08.

Výsledky pitvy, které ještě nebyla oficiálně zveřejněna, analyzoval i list Miami Herald, který přispěchal s informací, že Fernández i jeho dva zesnulí kamarádi Emilio Jesus Macias (27) a Eduardo Rivero (25) byli silně pod vlivem omamných látek, zejména kokainu, jak ukázal toxikologický rozbor. Podle rodinného právního zástupce ale právě nález kokainu v krvi vzbuzuje podezření, neboť čtyřiadvacetiletý hráč prý drogy neužíval.

Jejich loď narazila na mělčinu poblíž pláže Miami Beach ve 3.15 ráno a převrátila se. Kdo byl u kormidla, zatím není známo, ale podezření padá právě na Fernándeze, který byl i majitelem člunu.

Před vyplutím na moře Fernández a jeho dva přátelé popíjeli ve vyhlášené miamské restauraci American Social Bar & Kitchen, jak uvedli svědci. Při nehodě utrpěli všichni tři těžká zranění hlavy a trupu neslučitelná se životem.

Fernándeze uctil i Jágr a spol.

Fernandézovu památku minutou ticha uctila MLB na všech zápasech a 14. října sympatického nadhazovače vzpomenuli i hokejisté sousedních Panthers, kteří na rozbruslení v utkání proti New Jersey navlékli dresy s číslem 16. Především u Jaromíra Jágra, slavné osmašedesátky, šlo o zvláštní pohled.

S hokejisty Floridy totiž udržoval baseballista vřelý vztah, v únoru vhodil slavnostní buly před utkáním s Pittsburghem a po sezoně několik borců pozval na trénink Marlins, aby si vyzkoušeli odpalování.

"Když nás Jose navštívil na našem zápase, bylo to totálně přirozené, skvělý zážitek," nechal se ještě před utkáním s Devils pro Miami Herald slyšet výkonný ředitel Panthers Matt Caldwell. "Byl to opravdu skvělý člověk, velmi otevřený a přátelský, v jeho blízkosti se každý cítil důležitě. Když se naši chlapci dozvěděli tu tragickou zprávu, byli extrémně smutní a chtěli něco udělat, nějak připomenout jeho památku," vysvětlil Caldwell.

V roce 2011 si Marlins vybrali Fernandéze v prvním kole draftu a o dva roky později rodák ze Santa Clary debutoval v MLB. Na konci sezony 2013 byl vyhlášen nejlepším nováčkem Národní ligy.

José Fernández tragicky zahynul při nehodě člunu
José Fernández tragicky zahynul při nehodě člunu