Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Antukový král zaskočil fanoušky. Nadal podstoupil transplantaci vlasů

Autor: Pavel Novotný

Pomalu začíná ze svých pozic mezi tenisovou elitou ustupovat. A ve stejném duchu si počínala i kdysi bujná kštice španělské tenisové superstar Rafaela Nadala. Oběma situacím však rodák z Mallorky hodlá zabránit. Se svým strýcem Tonim se tvrdě připravuje na novou sezonu. A druhý problém? Ten by měla vyřešit transplantace vlasů.

Třicítka na krku a řada let strávených na profesionálním okruhu se nepodepisuje nejen na rostoucích zdravotních problémech čtrnáctinásobného grandslamového vítěze, ale i na jeho vizáži. Rafael Nadal klesl v žebříčku až na deváté místo, pro zranění musel vynechat i závěrečný Turnaj mistrů.

Ani to ho však neodrazuje od dalších smělých plánů v roce 2017. "V nové sezoně uvidíte Nadala v jeho nejlepší formě, připravte se v jeho podání na výborný rok. Věřím tomu, že na Roland Garros v roce 2017 bude bojovat o titul," tvrdí jeho strýc a trenér v jedné osobě Toni Nadal.

Roger Federer a Rafael Nadal v diskusi s novinářiFoto Reuters

Zatímco výsledek sezony 2017 zůstává zahalen v pořádné mlze, řídnoucí porost na Španělově hlavě by měl brzy dosáhnout tradiční hustoty. Postarat se o to měla transplantace vlasů, kterou podle španělského deníku El Mundo Rafa postoupil.

Devítinásobný vítěz Roland Garros se v poslední době na sociálních sítích nechal vidět zásadně s pokrývkou hlavy, což bylo dle deníku následkem právě transplantace, kterou měl Španěl podstoupit na soukromé klinice v Madridu. Celá operace měl trvat deset hodin a byla rozprostřena do deseti dnů. "Prováděna byla jen v lokální anestezii," píše dále deník.

A pokračuje. "Důležité je, aby zákrok probíhal ve dvou etapách. Je to z toho důvodu, že pro pacienta je takový postup mnohem pohodlnější. Pacient musí být před zákrokem oholen, což pak umožňuje transplantaci vlasových kořínků," říká podle španělského tisku jeden z odborníků na transplantace.

Rafael Nadal předčasně ukončil letošní sezonuFoto Reuters

Že se nejedná až o tak banální proceduru, potvrzují i další zprávy o pooperačním Nadalově stavu. Antukový král může dle dostupných informací čtrnáct dní spát pouze v určitých polohách a dovoleno mu není ani sportovat.

Nový výsledek by si měl tenista i jeho fanoušci vychutnat za půl roku, kdy by kštice měla opět nabýt očekávané hustoty. A další výhoda pro tenisovou ikonu. Vlasy by po transplantaci neměly vypadat.

Podobnou proceduru již podstoupil i hvězdný útočník Manchesteru United Wayne Rooney, či současný trenér lídra Premier League londýnské Chelsea Antonio Conte.