Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragická smrt v ringu po prvním utkání! Mladý boxer (†22) daroval srdce

Autor: adl

Zemřel při tom, co miloval. Amatérský boxer Jakub Moczyk nezvládl první profesionální zápas. Po tvrdém úderu do hlavy skončil v nemocnici, kde dva dny poté skonal. Ještě před svou smrtí však daroval své srdce pro výzkum, aby pomohl předcházet podobným neštěstím.

Na debut mezi profesionály se tovární dělník tvrdě připravoval několik měsíců. Denně polykal tréninkové dávky na zápas, který se mu stal osudným. V bitvě se držel výborně, nic nenasvědčovalo katastrofě. „Byl to takový šok. Kuba se smál mezi koly a užíval si to,“ řekl trenér Scott Osinski pro Daily Mirror.

V závěrečném třetím kole přišla jedna rána a boxerská aréna v Great Yarmouth na východním pobřeží Velké Británie utichla. Moczyk skončil v bezvědomí. S krvácením do mozku byl převezen do nemocnice v Gorlestonu, kde ho udržovaly naživu jen přístroje. Dva dny po zápase zemřel.

S tragickou novinou se záhy objevila i další zpráva, která si získala pozornost. Polský bojovník se rozhodl darovat své srdce pro výzkum. „Kuba daroval své srdce na pomoc ostatním,“ uvedla oblastní patoložka Yvonne Blakeová.

Moczykova sestra Magdalena zřídila dárcovský účet, na kterém vybrala skoro pět tisíc liber (přes 150 tisíc korun). „Kuba chtěl být boxerem. Dlouho tvrdě trénoval a byl to jeho sen. Není to ale typ člověka, který by chtěl někomu ublížit,“ popisovala bratrovu cestu. Specializovanou zahraniční léčbu už zajistit nestihla.

Z tragické zprávy byl zdrcený i šampion Tyson Fury. „Mluvil jsem s Tysonem a je z toho zničený,“ sdělil pocity mistra v těžké váze promotér boxerských zápasů Leon Docwra.

Tragicky zesnulý boxer Jakub Moczyk
Tragicky zesnulý boxer Jakub Moczyk