Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policejní psycholog o Kvitové: Na kurtu ji může přepadení pronásledovat

Autor: top

Posttraumatická stresová porucha. To je podle policejního psychologa Karla Humhala největší hrozba pro oběti násilného přepadení. Na tenistce Petře Kvitové (26), kterou včera ráno přepadl neznámý pachatel v jejím prostějovském bytě, to může zanechat citelnou stopu.

„Nemusí, ale může se dostavit až po nějaké době. Přepadený se cítí v relativně dobrém stavu, a pak se najednou vrátí nepříjemné prožitky v podobě snů, vzpomínek,“ přibližuje Humhal s tím, že v takovém případě je nutné poradit se s lékařem, který většinou předepíše léčbu prášky na utlumení a psychoterapii.

V případě vrcholových sportovců může mít otřesný zážitek vliv i na jejich výkonnost. „Psychika je jednotný, nedělitelný celek. Ať se jedná o soukromí, nebo o sportovní utkání. Pokud by při něm člověku onu událost cokoliv připomnělo, zvuk, nějaký vizuální vjem, může to mít negativní vliv na jeho momentální výkon,“ konstatuje Humhal.

O ŠOKUJÍCÍCH DETAILECH BOJE PETRY KVITOVÉ S LUPIČEM čtěte ZDE>>> 

Za těmito dvěřmi lupič Kvitovou přepadnul.
Za těmito dvěřmi lupič Kvitovou přepadnul.

Zároveň ale upozorňuje, že každý jedinec se s podobným zážitkem vyrovnává jinak a že existuje celá řada lidí, kteří po přepadení žádné následky nemají.

Dvojnásobnou wimbledonskou vítězku včera přepadl neznámý lupič, který se představil jako pracovník na odpočet elektriky. Kvitovou napadl ji nožem a pořezal na prstech levé ruky, v níž drží raketu. Zranění byla tak vážná, že se ještě večer musela v Brně podrobit téměř čtyřhodinové operaci.

„Rozsah zranění je vážný, ale Petra je podle operatéra mladá a zdravá. A po operaci nevidí důvod, proč by opět nemohla hrát tenis,“ oznámil ve večerních hodinách její mluvčí Karel Tejkal. Snad léčba půjde dobře a vrátí se brzy tam, kde na ni tak rádi koukáme. Petro, pojď!