Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvitová poprvé vystoupila: Žiju a chci se vrátit! Moje víra je po operaci větší

Autor: iSport.cz, pta

Tenistka Petra Kvitová poprvé od úterního napadení vystoupila na veřejnosti. Na setkání s novináři dorazila po propuštění z nemocnice, kde absolvovala operaci pododané levé ruky. „Žiju," bylo první slovo, které řekla, když usedla za stůl. „O svém návratu jsem pak nepochybovala ani vteřinu. Víra byla větší po operaci, než když jsem do ní jela a necítila prsty,“ uvedla dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Kvitová dorazila do areálu tenisové Sparty v Praze jen dvě hodiny po posledním převazu na klinice ve Vysokém nad Jizerou. Před zástupci médií četla předem připravené prohlášení v češtině i angličtině, několikrát ukázala úsměv, kterým překrývala dojetí. Na levé ruce měla dlahu a obvazy až téměř k lokti. „Jsem ráda, že se takhle vidíme, ani nevíte jak moc,“ prohlásila.

Kvitová poděkovala lékařům, svému týmu i policii za péči, kterou ji v uplynulých dnech věnovali. „Povzbudila mě podpora, která ke mně dorazila při vyhlášení Sportovce roku. Moc si toho cením,“ připomněla včerejší vyhlašování prestižní ankety.

Kvitová: Je mi jedno, jak dlouho to potrvá, chci se vrátit
Video se připravuje ...

K přepadení, při kterém ji zatím neznámý pachatel pořezal na levé ruce, v níž drží raketu, se šestadvacetiletá tenistka již vracet nechtěla. „Nezbývá mi nic jiného, než se dívat do budoucnosti. Je mi jedno, jak dlouho to bude trvat. Tři měsíce, půl roku, rok. Chci se vrátit,“ slíbila.

Její odhodlání podporují také členové jeho týmu. Na tiskové konferenci vystoupili trenér Jiří Vaněk a kondiční trenér David Vydra. „Pro nás bude výhra, až nám podá levou ruku a chytí raketu. Všechno záleží na doktorech. Když řeknou, jeďte do tepla, pojedem tam. Když řeknou, buďte tady, choďte na převazy, uděláme to. Petra se jednou a všichni budou koukat,“ řekl Vydra.

Kvitovou přepadl neznámý muž v úterý ráno v jejím prostějovském bytě. Při potyčce jí pořezal levou ruku, v které drží raketu. Kvitová se následně ve Vysokém nad Jizerou podrobila téměř čtyřhodinové operaci poraněných šlach a nervů na všech prstech. Rekonvalescence potrvá několik měsíců. Na turnaje se bývalá světová dvojka bude moci vrátit podle odhadů nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Petra Kvitová se svým trenérem Jiřím Vaňkem na první tiskové konferenci po přepadení
Petra Kvitová se svým trenérem Jiřím Vaňkem na první tiskové konferenci po přepadení

Čeští sportovci podporují Kvitovou: Petro, ty to dáš! Držíme palce
Video se připravuje ...