Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zákaz online pokeru v Česku! Co bude s penězi hráčů na účtech heren?

Autor: Pavel Skořepa

Odbila půlnoc Nového roku, lidé bouchali šampaňské, ale v pokerové komunitě zavládl smutek. Online poker v Česku kvůli novému loterijnímu zákonu zemřel! Na internetu nejde hrát o peníze.

Pokud patříte k těm nadšencům, kteří si v roce 2017 chtěli zapnout na internetu poker, patrně jste narazili a nezahráli jste si. Důvodem je fakt, že poker u nás podle rozhodnutí Ústavního soudu není dovednostní hra (sport) ale hazard, tudíž spadá pod nový loterijní zákon.

Největší světová online herna PokerStars (v ČR má desítky tisíc hráčů) proto raději zastavila hru o reálné peníze na dobu neurčitou, spousta menších pokerových domén se stáhla z našeho trhu úplně. Jen pár dalších, i přes zavedení nového loterijního zákona, funguje „načerno“ dál. „Co se týká PokerStars, je možné, že udělení licence a spuštění online pokeru na jejich adrese bude v ČR trvat týdny,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj.

V republice tak zavládl strach o peníze! Nejen amatérští hráči se ptají, zda finance ponechat na herních účtech, nebo si je mají raději vybrat. Největší portál v Česku PokerStars ujišťuje, že peníze jsou u nich v bezpečí a dolary tam budou i po znovuspuštění. Přesto je pozornost na místě a každý z hráčů by měl zvážit výběr svých prostředků, protože se jich nějakou dobu nedotkne. Jak dlouho se neví.

Společnosti, které už na českém trhu skončily, s tuzemskými zákazníky komunikují po mailech. Hráčům napíší podmínky, díky nimž Češi dostanou své zůstatky zpět.

Ministerstvo vs. pokerové online herny: Žabomyší válka!

Internetové herny musely zažádat o licenci a čekat, až ji ministerstvo financí schválí. To prý PokerStars, Party Poker, 888poker i Unibet s předstihem udělaly, ale podle dobře informovaného zdroje Blesku jim ministerstvo vrátilo žádosti s úpravami jen pár dnů před koncem roku 2016! „V tak šibeničním termínu nemohli zástupci heren reagovat, aby dali vše dohromady,“ dodal náš kontakt.

Babišovo ministerstvo se brání. Podle něj jsou na tahu herny. „Ani jedna ze společností, které podaly žádosti o základní povolení, doposud nedoložila všechny zákonem požadované přílohy. A ty, které doložily, zejména pokud se týká přílohy herního plánu, neodpovídají požadavkům zákona a správní praxi MF. MF tedy není prozatím oprávněno vydat základní povolení, protože by jednalo v rozporu se zákonem,“ sdělil Blesku Michal Žurovec, vedoucí oddělení Vnějších vztahů a komunikace.

Ani jedna licence není potvrzena. O peníze tak přicházejí firmy i stát, který mj. kvůli daním loterijní zákon zavedl. Největší dopad má kauza na nevinné české hráče…

Do Prahy dorazil i Elky Gospelier, který už na poker turnajích vydělal více než 12 milionů dolarů. V lobby hotelu hrál na internetu.
Do Prahy dorazil i Elky Gospelier, který už na poker turnajích vydělal více než 12 milionů dolarů. V lobby hotelu hrál na internetu.