Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ďábelský Dakar: Jakeše na motorce zasáhl blesk. Co mu zachránilo život?

Autor: ČTK, iSport.cz

Slovenského motocyklistu Ivana Jakeše během středeční etapy Rallye Dakar zasáhl v argentinských horách blesk. Vyvázl bez vážnějších zraněních a po lékařských vyšetřeních se vrátil do bivaku. Je odhodlán nastoupit do dnešní 4. etapy.

"Najednou jsem měl zeleno před očima, byla to veliká rána. Lekl jsem se a brněly mě ruce i ucho," uvedl Jakeš pro Radiožurnál.

Třiačtyřicetiletý motocyklista měl štěstí, že se po zásahu bleskem v bouřce neopřel intuitivně nohou o zem. Pneumatiky jeho stroje odizolovaly elektrický proud. "Kamarádi z týmu si dělají legraci, že jsem potřeboval dobít energii. To se asi povedlo," dodal Jakeš, který startuje na Dakaru podesáté. V roce 2013 skončil čtvrtý.

Slovenský motocyklista Ivan Jakeš v péči lékařů poté, co ho na Dakaru zasáhl blesk
Slovenský motocyklista Ivan Jakeš v péči lékařů poté, co ho na Dakaru zasáhl blesk

Třetí etapa vedla přes hory ve výšce téměř pět tisíc metrů. Bouřka přinesla i kroupy. "Každý jsme byli potencionální cíl blesku. Pár blesků, co jsem viděl, na ty sem si mohl šáhnout. Takže jsem se taky bál. To, že to někoho zasáhne, jsem ale nečekal," uvedl Čech Josef Macháček, který ve středu vybojoval mezi čtyřkolkami třetí místo. Průběžně je šestý.

Dnes se účastníci Dakaru přesunou do Bolívie.

Kompletní zpravodajství k Rallye Dakar 2017 najdete zde »