Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sportovní hvězdy v důchodu: manželé, šampion F1 a další... Kdo to loni zabalil?

Autor: ija
  • Ashton Eaton s manželkou Brianne Theisenovou-Eatonovou na olympiádě v Londýně

    Letos to hned v prvních dnech roku rozsekl americký desetibojař Ashton Eaton, když oznámil konec kariéry. Není mu ještě devětadvacet, ale už má desetiboje plné zuby. Světový rekordman, dvojnásobný olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa… Nástupce Romana Šebrleho Ashton Eaton už nemá o co dál usilovat. A do sportovního důchodu bere i svou ženu, sedmibojařku Brianne Thiesenovou-Eatonovou.  Není to určitě poslední překvapivý odchod tohoto roku. Pár nečekaných i těch více či méně očekávaných konců kariéry tady ostatně bylo i v minulém roce.  

  • Nico Rosberg (formule 1)

    Německý pilot Nico Rosberg se s manželkou Vivian raduje z prvního (a posledního) titulu mistra světa.Foto Reuters

    Tenhle odchod šokoval možná nejvíc. Nico Rosberg (31) se naprosto nečekaně rozloučil jen pár dnů poté, co konečně dosáhl svého velkého cíle – stal se mistrem světa královské motoristické třídy formule 1. Dokázal totéž, co před 34 lety jeho táta Keke. V F1 jezdil od roku 2006, vyhrál 23 závodů. Už nechtěl snášet ten tlak soupeření s dravým kolegou Lewisem Hamiltonem, chtěl se věnovat manželce Vivian a dcerce Alaïe.

  • Ana Ivanovičová (tenis)

    Ana IvanovičováFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Tenisová kráska Ana Ivanovičová (29) navnadila své facebookové fanoušky oznámením, že má pro ně novinku. Tahle je ale vůbec nepotěšila. Bývalá světová jednička, která se v létě provdala za německého fotbalového mistra světa Bastiena Schweinsteigera, odešla do sportovního důchodu jako 63. hráčka světového žebříčku. Poslední roky ji totiž ničila zranění.

  • Michael Phelps (plavání)

    Americký plavec Michael PhelpsFoto Michal Beránek (Sport)

    Osmadvacet olympijských medailí, z toho dvacet tři zlatých. Žádný jiný sportovec nedokázal pod pěti kruhy víc než americký plavec Michael Phelps (31).  Už dopředu vyhlašoval, že Rio bude jeho poslední olympiádou a přesně to splnil. Ještě tam ale stačil přidat pět zlatých a jedno stříbro.

  • Bradley Wiggins (cyklistika)

    Bradley Wiggins ukončil profesionální kariéruFoto profimedia.cz

    Bradley Wiggins dosáhl v 36 letech všeho, čeho chtěl. Ovládl dráhu i silnici, získal osm medailí z olympiády a osm titulů mistra světa. Jako první Brit v historii vyhrál Tour de France (2012), v tomtéž roce získal na domácí olympiádě v Londýně zlato v časovce. Vytvořil světový rekord v hodinovce a loni v Riu vyhrál zlato ve stíhacím závodu družstev. Už tři roky se může pyšnit rytířským titulem.

     

  • Tina Mazeová (lyžování)

     

    Tina Mazeová se raduje z vítězství v superobřím slalomu ve Svatém AntonuFoto Reuters

    Nejdřív si jen vzala roční pauzu, ale pak se rozhodla, že už se nevrátí. Slovinská lyžařka Tina Mazeová (33) oznámila svůj odchod těsně před startem sezony. Čtyřnásobná mistryně světa, dvojnásobná olympijská vítězka a celková vítězka Světového poháru 2013 dokázala během 17 let své kariéry dokázala jako teprve šestá žena v historii triumfovat v každé z pěti sjezdařských disciplín. Na závodní lyže se ale přece jen ještě hodlá postavit. V sobotním obřím slalomu doma v Mariboru.

  • Kobe Bryant (basketbal)

    Basketbalista Los Angeles Lakers Kobe Bryant se hecuje po úspěšném zásahu v zápase s TorontemFoto AP Photo

    Kobe Bryant (38) skončil jako jeden z největších basketbalistů všech dob. V NBA hrál dvacet let, osmnáctkrát ho jmenovali do All-Stars. Třetí nejlepší střelec NBA získal pět ligových titulů, nejlepší střelec v historii Los Angeles Lakers, dvakrát vedl americký tým k olympijskému triumfu.

  • Ondřej Bank (lyžování)

    Ondřej Bank může být se svojí kariérou spokojenFoto Profimedia.cz

    V pětatřiceti se mu ještě končit nechtělo, přesto musel sjezdovky opustit. Prý šlo o jeho nejtěžší rozhodnutí v životě. Jenže tělo sužované množstvím zranění už neposlouchalo.  Na olympiádě v Soči byl pátý v obřím slalomu, mezi jeho největší výsledky patří třetí místo ze superkombinace v Kitzbühelu. Před poslední sezonou angažoval bývalou italskou superhvězdu Kristiana Ghedinu, aby mu radil ve sjezdech, ale už na to nedošlo.

  • Peyton Manning (americký fotbal)

    Legenda amerického fotbalu Peyton Manning přihrává při tréninku na Super BowlFoto AP Photo

    Možná nejlepší quarterback v historii zámořské NFL Peyton Manning (39), většinu kariéry odehrál jako tvář Indianapolis Colts, ale poslední čtyři roky strávil v Denveru. Měsíc poté, co s Broncos vyválčil druhý Super Bowl. Za osmnáct sezon v NFL si připsal řadu rekordů, pětkrát ho zvolili nejužitečnějším hráčem soutěže, čtrnáctkrát byl zvolen do utkání hvězd. 

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###