Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový král UFC? Tančící provokatér nadchl, chce vyzvat i McGregora

Autor: tej

Blíží se konec éry Conora McGregora coby nejobletovanějšího bojovníka MMA? Na konci prosince velkou část fanoušků oslovil do té doby nepříliš známý a zatím neporažený Cody Garbrandt (11-0). Nejenže dokázal obrat o mistrovský pás Dominicka Cruze, ještě během zápasu našel dost síly na zesměšující tanečky a podle ovací z hlediště to bylo přesně to, co diváci vidět chtěli. A nový šampion bantamové váhy Garbrandt si nyní věří i na McGregora, momentálního krále MMA.

Z čtyřiadvaceti MMA bojovníků se stal Coby Garbrandt teprve druhým přemožitelem Dominicka Cruze. A ač na začátku zápasu vyvolávala většina diváků Cruzovo jméno, na konci fanoušci tleskali ve stoje pětadvacetiletému Američanovi. Přišel totiž na způsob, jak dlouho vládnoucího šampiona překonat. Jeho receptem byla dobrá práce nohama, precizní obrana a také podrytí sebevědomí soupeře.

Zejména bezchybná obrana dala Cruzovi zabrat. Ať zkoušel cokoliv, nemohl se na svého oponenta dostat. Téměř žádný úder, ani kop nenašel svůj cíl. Takedown se šampionovi povedl jen v prvním kole, ale Garbrandt se hned zvládl dostat zpátky na nohy.

Od začátku třetího kola byl teď už nový šampion v sedle. Krvácející Cruz se nemohl k dobře bránícímu protivníku dostat a ten si z něj začal dělat legraci. Předváděl zesměšňující tanečky, když Cruz upadl, posunkem ruky si z něj utahoval.

Ani ve čtvrtém kole nevypadal zápas jinak. Cruz chtěl vyzkoušet kop z otočky, ten se mu však nepovedl a netrefil se. Garbrandt se proto postavil, dal ruce v bok a kroutil hlavou. To už měl fanoušky nakloněné na svou stranu, podobné výstřelky velkou část diváků zřejmě baví. Na konci čtvrtého kola navíc mladší bojovník dostal Cruze na zem hned třikrát.

VIDEO: Podívejte se na sestřih výstřelků Garbrandta ze zápasu s Cruzem:

Zápas však knockoutem neskončil, podle očekávání však rozhodčí označili Garbrandta za nového šampiona. "Teď jsem nejlepší na světě, takže každý může přijít a zkusit to," lákal případné vyzyvatele.

Krátce po zápase už přemýšlel, jaký další zápas by si chtěl vyzkoušet. A rozhodně nemíří nízko. "Musím si sednout se šéfy UFC a najít pro mě nějaký nejlépe placený zápas. Vím, že bych mohl bojovat s José Aldem. On porazil moje kolegy, je to legenda a chtěl bych otestovat jeho bradu. Vím, že umím udeřit tvrdě a zrovna jsem s tím začal. A taky bych mohl mít ten největší zápas s Conorem McGregorem. Mohl bych se dostat na vrchol," řekl v rozhovoru pro mmafighting.com.

Ne vždy fanoušci MMA podobné výstřelky v kleci, jaké předváděl Garbrandt, kvitují. Pokud si však dělá vyzyvatel vyloženě legraci z vládnoucího šampiona a dokáže ho o mistrovský pás i obrat, potom si diváky na svou stranu získá zcela určitě. A pětadvacetiletý bojovník kromě posměšných tanečků předvedl i kvalitní souboj, který potěšil nejednoho z diváků.

Cody Garbrandt je novým šampionem UFC v bantamové váze
Cody Garbrandt je novým šampionem UFC v bantamové váze