Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Štěpánek odrovnal fanoušky. Podepíšeš se mi? žádal domácí hvězdu

Autor: Pavel Novotný

Tenhle borec nenudí. Na kurtech i ve svých 38 letech předvádí Radek Štěpánek skvělý tenis, i mimo něj dokáže fanoušky pobavit. A zdaleka nejen ty české. Potvrzuje to i na probíhajícím Australian Open, kde se přes kvalifikaci probil již do druhého kola. O dobrou náladu se postaral během doby, kdy se podepisoval fanouškům. "Můžu prosit o autogram?" vyrazil s netradiční žádostí s tužkou v ruce k domácí hvězdě Nicku Kyrgiosovi, která v té chvíli procházela kolem české tenisové ikony.

"Věřím, že mám stále na to, abych hrál na vrcholové úrovni. Chci se vrátit do stovky a bojovat s nejlepšími," tvrdil před časem Štěpánek . Že tato slova nebyla jen naučenými frázemi, potvrzuje karvinský rodák svými výkony na dvorci.

Na tři ze čtyř loňských grandslamů si musel Radek Štěpánek proklestit cestu přes náročnou kvalifikaci. Pokaždé to zvládl. A povedlo se mu to i na letošním Austalian Open. V součtu tak vyhrál už devatenáct kvalifikačních zápasů v řadě, a aby toho nebylo málo v Melbourne přidal i jednu výhru v hlavní soutěži. Zatím.

VIDEO: Radek Štěpánek v souboji s Dmitrijem Tursunovem

Ve třech setech porazil v 1. kole bývalou světovou dvacítku ruského tenistu Dmitrije Tursunova, kterého ničil pestrou hrou na síti i od základní čáry. Ve věku 38 let tak získal další dávku respektu.

„Je to cítit od fanoušků i od hráčů v šatně. Dívají se na to jinak, než když mi bylo 28 a byl jsem v desítce. Mají k tomu možná větší obdiv než před tím. Doma mi říkají tenisový Jarda Jágr . Věk přibývá, ale jsme na tom stejně – máme lásku ke sportu a obětovali jsme se tomu. Proto jsme oba schopní hrát v tomhle věku na nejvyšší úrovni,“ říkal po svém vítězství v prvním kole populární „Štěpec“.

Dvojnásobný daviscupový vítěz je středem pozornosti i mezi domácími fanoušky, kteří ho po vítězném zápase žádali o podpisy. Australské příznivce však nejvíce pobavilo Štěpánkovo gesto, když se vydal požádat o autogram okolo procházející domácí superstar Nicka Kyrgiose. Oba dva tenisté se epizodě srdečně zasmáli a objali se.

Právě Kyrgios patří k Štěpánkovým velkým přátelům, o čemž se český veterán rozpovídal před časem pro server sport360. com. Začátek jejich přátelství však měl k ideálu hodně daleko. 

Nick Kyrgios a Radek Štěpánek v přátelském objetíFoto twiter.com

"Jednou jsme se na turnaji v Miami domluvili na společném tréninku a Nick se choval blbě. Házel raketou, nadával. To mě vytočilo. Přišel jsem za ním a řekl jsem mu: Vidíš támhle to letadlo nahoře? Tak až poletí další, ty v něm budeš sedět. Možná by ses tedy měl jít sbalit a vypadnout. Jenom tady všechny otravuješ," řekl vycházející hvězdě český tenista. Kyrgios si však ostrá slova české legendy vzal k srdci a dokonce uvažoval o tom, že by ho Štěpánek mohl v budoucnu trénovat. VÍCE ČTĚTE ZDE >>>

Na konec kariéry však olympijský medailista z Ria ani zdaleka nepomýšlí. Svojí pestrou hru ukázal už během třetího kvalifikačního boje na Australian Open s domácím tenistou Patrickem Smithem, kterého porazil 6:4, 6:2. Právě v posledním gamu utkání vystřihl bývalý osmý hráč světa neskutečný míč. Když mu soupeř zahrál volej přesně pod nohy, Štěpánek zareagoval forhendovou ekvilibristikou mezi nohama a Smithe prohodil.

VIDEO: Fantastický úder Radka Štěpánka

„Předvedl jsem jeden z nejlepších úderů, co se mi kdy povedl. Já už tady mám dobu večerníčku, tak si to pouštím před spaním, i když věřím, že další životní údery ještě přijdou," napsal na svůj oficiální facebookový profil Štěpánek, který je nestarším tenistou od roku 1977, který se dostal přes kvalifikaci do hlavní soutěže Australian Open. 

O tom, zda bude jízda českého veterána na Australian Open pokračovat, rozhodne jeho další duel ve druhém kole se světovou jedenáctkou Davidem Goffinem.