Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krádež ve Vídni! Českého bojovníka vyhlásili za vítěze, pak zápas zrušili

Autor: Ondřej Němec

Kauza, která zvedá ze židle. Patrik Kincl, český bijec MMA, porazil ve Vídni během prestižního turnaje domácího borce. Z výhry se ale neradoval dlouho. Šéf organizace pořádající akci totiž výsledek zrušil, protože nebyl spokojený s prací rozhodčího.

Křivda. Právě toto slovo nejlépe vystihuje skandál ukradené výhry MMA válečníka Patrika Kincla. Sedmadvacetiletý bojovník z Hradce Králové byl společně s rakouským zápasníkem Arbim Agujevem hvězdou hlavního zápasu na akci ACB 52, konané ve vídeňské aréně Hallmann Dome.

Patrik Kincl
Narozen:
21. 7. 1989, Hradec Králové
Bilance: 16-8
V šesti letech začínal s judem. Později dělal box a thai-box. V sedmnácti letech nastoupil v prvním MMA zápase. Je několikanásobným mistrem ČR v sambo (složenina počátečních písmen ruských slov, která znamenají „sebeobrana beze zbraně“), combat sambo a graplingu. Účastnil se MS v combat sambu v Japonsku. Aktualne je českou jedničkou v 77kg MMA a držitelem pásu GCF.

Prestižní večer zápasů ve smíšených bojových uměních měl ale šokující dohru. Kincl byl sice před koncem druhého kola prohlášen vítězem díky technickému knokautu, nedlouho poté ale do oktagonu vběhl Majrbek Chasijev, prezident organizace Absolute Championship Berkut (ACB), a oznámil, že s výsledkem nesouhlasí. Ukončení zápasu rozhodčím podle něj bylo předčasné.

„Zápas Kincl-Agujev bude prohlášen za neplatný,“ uvádí se v oficiálním prohlášení organizátora akce. „Patrik Kincl obdrží částku připadající za vítězství, protože by neměl trpět kvůli neschopnosti druhých. Bonus za vítězství obdrží i Arbi.“

Podle Kincla se však rozhodně nejedná jen o otázku peněz. „Znamená to pro mě ztracený kariérní rok. Na tenhle zápas jsem opravdu tvrdě trénoval. Neměl jsem čas na rodinu, kamarády nebo dovolenou,“ hodnotí smutně anulovaný vítěz. „Vše jsem podřídil přípravě. Byla to pro mě obrovská výzva a v zápase jsem nechal vše. Svým rozhodnutím, mi tohle všechno Chasijev vzal a vyhodil z okna. Místo toho, abych oslavoval důležitou výhru, cítím obrovskou nespravedlnost.“

Kincl už dokonce obdržel e-mail od člena ACB, kterým byl informován o zrušení výsledku zápasu na základě rozhodnutí prezidenta organizace. V závěru zprávy se uvádí, že chápou smutek českého sportovce, ale prosí ho o pochopení.

„Stále se mi nechce věřit, že to takhle skončí,“ dodává Kincl. „Že jeden člověk, majitel organizace, může změnit rozhodnutí celé komise rozhodčích, která je nezávislá. Myslím, že tím shazuje celou organizaci, která měla velký potenciál.“

Absolute Championship Berkut je ruskou variací na slavnou UFC. Jejím zakladatelem je sám Chasijev, obchodník z Čečenska a zápasník v brazilském jiu jitsu. Pro rozhodování zápasů tato organizace využívá služeb britské sportovní komise, která jí pomohla vyřešit mnoho organizačních nedostatků. Rozhodne-li se ale šéf ACB upravovat výsledky, nejsou-li podle jeho gusta, poškozuje tím reputaci celé značky.

VIDEO | Záznam zápasu Kincl vs. Agujev

Prohlášení prezidenta ACB Majrbeka Chasijeva o situaci na turnaji ACB 52

„Navzdory skutečnosti, že jsem zakladatel společnosti, dívám se na téměř všechny turnaje z pohledu fanouška. A jako fanoušek jsem většinou zklamaný ze špatných rozhodnutí rozhodčích v tomto sportu. Bohužel, znovu byly pro nás nepříjemné precedenty na turnaji ACB 52. Většina stížnosti je asi na hlavní zápas večera Agujev - Kincl, kde nekompetentní rozhodčí zastavil boj příliš brzy. Také nesouhlasím s výsledkem boje Nikaev-Nogueira. Následující rozhodnutí byla učiněna na základě výsledků porady vedení našeho managementu:

1) Odmítnout služby rozhodčích, kteří umožňují takové hrubé chyby. Naše spolupráce s britskou sportovní komisí bude pokračovat i nadále, protože s jejich příchodem jsme vyřešili mnoho organizačních záležitostí. Nicméně nebudeme tolerovat neschopnost při rozhodování, takže pokud dojde k jakékoli takové chybě, zbavíme se těchto rozhodčích.

2) Zápas Kincl - Agujev bude prohlášen za neplatný. Patrik Kincl obdrží částku připadající za vítězství, protože by neměl trpět kvůli neschopnosti druhých. Arbi také dostal bonus za vítězství.

3) Organizace nebude mít vliv na výsledek boje Nikaev-Nogueira. Sportovní komise, jejíž Nikaevov tým podal protest, bude rozhodovat o osudu utkání.“

VIDEO | Záznam celého galavečera