Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Místo fitka muffiny? Nevadí, mám zlaté geny, hlásí nenasytný Adebayor

Autor: pav

Prošel Arsenalem, Tottenhamem nebo Realem Madrid, zahrál si finále Ligy mistrů a v národním týmu nosí kapitánskou pásku. Přesto Emmanuel Adebayor už půl roku nemůže zavadit o angažmá. Zkušený střelec, který naposledy působil v Crystal Palace, se prý cítí na návrat do Premier League. Jeden z jeho bývalých spoluhráčů ale moc nesouhlasí.

Dvaatřicetiletý kapitán reprezentace Toga skončil v létě v londýnském Crystal Palace, a doposud je bez angažmá. Mluvilo se o zájmu Lyonu, později Montpellieru, nebylo z toho nic. Teď se Adebayor ozval na stránkách organizace FIFA s tím, že si myslí, že by měl stále co nabídnout klubům z Premier League. Prohlášení vytáhlého šutéra ale trochu brzdí jeden z bývalých spoluhráčů.

Brede Hangeland, norský stoper a bývalý kapitán Fulhamu, vzpomněl na časy, kdy se s Adebayorem potkával na hřišti. "Hrál jsem za Fulham a on za Tottenham, a potkali jsme se někde ve středu hřiště. Najednou zařval ´Ach, mám hlad!´ a pak mi řekl, že se nemůže dočkat, až zápas skončí a půjde se najíst," vzpomíná Hangeland, který svou kariéru uzavřel loni v létě.

"Dokonce se mě zeptal, jestli bych mu nedoporučil nějakou restauraci v Londýně," dodává. "Pak jsme se potkali v Crystal Palace a všechno mi to došlo. Když jsme měli silové tréninky, seděl v posilovně s muffinem v jedné ruce a kafem v druhé. Platil ho Tottenham, Manchester City a Crystal Palace najednou, tak tam prostě seděl a pil kávu. Je to od přírody neuvěřitelně talentovaný hráč, ale hrozně líný," zhodnotil Adebayorův přístup Hangeland.

Sám Emmanuel si ale zdaleka nemyslí, že by mu záliba ve sladkém měla nějak zabránit v návratu do Premier League. "Věřím si, že bych tuhle úroveň fotbalu zvládl," uvedl v rozhovoru pro FIFA.com. "Byl jsem požehnán zlatými geny. Fyzicky by to pro mě nebyl problém," přisadil si.

Ani geny ze zlata mu ale v posledním roce nepřinesly štěstí. Když v lednu 2016 po několika měsících bez fotbalu našel útočiště v Crystal Palace, přiznal v prvním rozhovoru, že informace o svém novém klubu si musí najít na Googlu. Pak se v jeho dresu trefil v 15 zápasech jedinkrát a na začátku července už byl zase na dlažbě. K novému angažmá, které už půl roku hledá, mu zřejmě nepomůžou ani jeho čerstvě prozrazené stravovací návyky.