Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soupeřka Koukalové lapala po dechu! Sílu na šampionát čerpala v Nepálu

Autor: ija

Devět pódiových umístění, čtyři individuální vítězství, vedení ve Světovém poháru. Německá biatlonistka Laura Dahlmeierová (23) je před mistrovstvím světa v rakouském Hochfilzenu ve skvělé formě. Kde čerpala sílu na sezonu, která jí zatím jede jako po drátku? Energii dobíjela v Nepálu. 

V dubnu a květnu strávila Dahlmeierová čtyři týdny v jižní Asii se dvěma kamarádkami a dvěma kamarády. Splnila si tak dávný sen.

„Přivezla jsem si spoustu nových dojmů a vzpomínek. Vysoké hory, neznámá kultura, i to, jak skromně tam lidé žijí,“ líčila velká soupeřka Gabriely Koukalové německým médiím. 

Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen čtěte ZDE >>

Cílem pětice bylo zdolat dvě šestitisícové hory. Na Island Peak (6189 metrů) to klaplo, výstup na Ama Dablam (6856) museli kvůli špatným podmínkám vzdát. Řídký vzduch v nadmořské výšce šest a půl kilometru je velkou výzvou i pro trénované sportovce.

„Byl to zápřah srovnatelný s posledním kolem biatlonového závodu, když už je člověk úplně na konci sil. Lapala jsem po dechu po každém kroku, bylo to něco nepředstavitelného,“ svěřila se Dahlmeierová.

Ohromily ji i životní podmínky v Nepálu. „Lidé tam žijí z ničeho. Nesou na zádech těžký náklad, třicet, ale třeba i devadesát kilo, tři, čtyři až pět dnů. A třeba jen za tyčinku snickers a coca-colu. To člověka dostane,“ žasla biatlonistka, která věří, že tahle dovolená ji hodně posílila a chce to zúročit v Hochfilzenu.